Architect ontwerpt drijvend plein met onderzeeërtechnologie
Het masterplan transformeert een braakliggend terrein van 19 hectare aan de kust van Lake Worth Lagoon, een kanaal dat de steden West Palm Beach en Palm Beach scheidt, naar een complex voor wonen, retail en ontspanning.
Plein als onderzeeër
Het complex verbindt beide steden door een gezamenlijke, groene toegangsweg. Vanaf dit pad lopen bezoekers direct de lagune in, waar een drijvend plein wordt gerealiseerd dat half onderwater ligt. Het plein blijft drijvende door responsieve luchtkamers, dezelfde die worden gebruikt in onderzeeërs, zodat op basis van het aantal bezoekers van het plein water wordt opgenomen of wordt afgestaan. Op het plein worden diverse faciliteiten gerealiseerd: een organisch restaurant, een zwembad, een auditorium en een waterplein.
Water en architectuur
Met het plein wil Carlo Ratti Associati de steden verbinden met ‘de natuurlijke elementen’, maar belangrijker nog: “Het project toont hoe een nieuwe technologie ons in staat stelt de relatie tussen architectuur en water op radicale wijze te herdefiniëren,” aldus Carlo Ratti. “Door architectuur ontstaan gebouwen meestal als losse, autonome entiteiten, maar in dit geval wordt het water ‘bewoond’ door het plein, alsof het er uitgesneden is.”
Het plan omvat verder een uitgebreid stadspark, nieuwe woontorens, een verhoogd zwembad met uitzicht over de zee en een winkelgebied met organische restaurants en cafés. Ook wordt de waterkant omgevormd, bijvoorbeeld door een parkeerplaats te transformeren in een glooiend terrein zodat bezoekers kunnen genieten van een uitzicht over het nieuwe gebied.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Reactie toevoegen