Architect ontwerpt drijvend plein met onderzeeërtechnologie
Het masterplan transformeert een braakliggend terrein van 19 hectare aan de kust van Lake Worth Lagoon, een kanaal dat de steden West Palm Beach en Palm Beach scheidt, naar een complex voor wonen, retail en ontspanning.
Plein als onderzeeër
Het complex verbindt beide steden door een gezamenlijke, groene toegangsweg. Vanaf dit pad lopen bezoekers direct de lagune in, waar een drijvend plein wordt gerealiseerd dat half onderwater ligt. Het plein blijft drijvende door responsieve luchtkamers, dezelfde die worden gebruikt in onderzeeërs, zodat op basis van het aantal bezoekers van het plein water wordt opgenomen of wordt afgestaan. Op het plein worden diverse faciliteiten gerealiseerd: een organisch restaurant, een zwembad, een auditorium en een waterplein.
Water en architectuur
Met het plein wil Carlo Ratti Associati de steden verbinden met ‘de natuurlijke elementen’, maar belangrijker nog: “Het project toont hoe een nieuwe technologie ons in staat stelt de relatie tussen architectuur en water op radicale wijze te herdefiniëren,” aldus Carlo Ratti. “Door architectuur ontstaan gebouwen meestal als losse, autonome entiteiten, maar in dit geval wordt het water ‘bewoond’ door het plein, alsof het er uitgesneden is.”
Het plan omvat verder een uitgebreid stadspark, nieuwe woontorens, een verhoogd zwembad met uitzicht over de zee en een winkelgebied met organische restaurants en cafés. Ook wordt de waterkant omgevormd, bijvoorbeeld door een parkeerplaats te transformeren in een glooiend terrein zodat bezoekers kunnen genieten van een uitzicht over het nieuwe gebied.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Reactie toevoegen