3D geprinte gevel en banken voor EU voorzitterschap
Pulserend spektakel
DUS architects is verantwoordelijk voor het in het oog springende ontwerp. De strakke gevel wordt op enkele plaatsen vanaf het grondoppervlak opgetrokken; een referentie aan de historische zeilschepen die voorheen op het terrein werden gebouwd. In de nissen die hierdoor ontstaan zijn 3D-geprinte banken in EU-blauw geplaatst. Vooral ’s nachts komt het ontwerp tot leven, dan worden de zeilen opgelicht met pulserend licht.
Recyclebare prints
De façade is lokaal geprint met de XXL 3D-printer van het 3D Print Canal House in Amsterdam, een project waarin een volledig huis 3D wordt geprint. Met dit apparaat kunnen elementen van 2 x 2 x 3,5 meter worden geprint. Voor het Europagebouw zijn prints gemaakt met een speciaal ontwikkeld bio-plastic en zijn de zitvlakken opgevuld met een lichtgekleurd beton. Bijzonder aan het bio-plastic is dat dit materiaal na het voorzitterschap kan worden versnipperd en gerecycled tot nieuwe prints.
De productie van de 3D-prints wordt gedaan door Actual een Amsterdam start-up die online customize software voor XL bouwelementen ontwikkelt gekoppeld aan XL 3D printing. Overige partners waren Neptunus (tijdelijke bouw), TenTech (engineering), Henkel (materiaalontwikkeling), Philips (licht) en Heijmans (constructie en montage).
EU voorzitterschap
Het Europagebouw biedt een fraaie en eigentijdse locatie voor het EU voorzitterschap, dat vanaf januari t/m juni plaatsvindt op het Marineterrein in Amsterdam.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Het waarmaken van de hoogste duurzaamheidsambities
28 okt 2024Bij het mondiaal opererende ingenieursadviesbureau Arup is regeneratief ontwerpen eerder regel dan uitzondering…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt 2024Eerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Reactie toevoegen