18e Internationale Passiefhuis Conferentie in april in Aken
De conferentie agendeert in meer dan 100 lezingen een breed scala aan onderwerpen zoals oplossingen voor energieneutrale renovatie en behandelt succesvolle praktijkcases, onder andere van het Europese project PassREg dat de passiefhuis-activiteiten in 14 regio’s in Europa bundelt. De regio Arnhem-Nijmegen doet daar aan mee. In de twee dagen voorafgaand aan de conferentie kan men de passiefhuis basiscursus volgen en een passiefhuis component workshop bijwonen.
Minder energie de norm
Passiefhuis gaat over veel meer dan alleen energie-efficiëntie. De standaard biedt het hoogste niveau van thermisch comfort en biedt concrete financiële voordelen voor zowel gebouweigenaren als gebruikers en bewoners. Eind 2020 is energieneutraal bouwen in Europa de norm. Vanaf 2018 geldt de Europese richtlijn voor energieprestaties al voor overheidsgebouwen. Goed isoleren en ventileren, gebruiksvriendelijk bouwen en een optimaal binnenklimaat met zo laag mogelijke energiekosten gaat de toon zetten. Wie passief bouwt, verbruikt zo weinig warmte dat radiatoren overbodig zijn. De investering kost geld, maar rendeert direct, want de stookkosten gaan meteen tot 85% omlaag.
De verscheidenheid van gerealiseerde projecten toont de diversiteit van het passiefhuis. De norm is haalbaar voor bijna elk type gebouw, ook voor bijvoorbeeld zwembaden en ziekenhuizen.
Passive House Award uitgereikt
Tijdens de conferentie wordt de Passive House Award uitgereikt, die voorlopers op het gebied van energie-efficiënt bouwen wereldwijd in de schijnwerpers zet. Voor de komende Award zijn wereldwijd ruim 100 projecten ingediend. Op zondag 27 april zijn er passiefhuis-excursies in de regio Aken, Keulen en Düsseldorf. Ook zijn excursies naar België en Nederland gepland.
Er worden circa 1.000 passiefhuis experts verwacht uit zo’n 50 landen. De beursvloer is bijna vol. Er is nog ruimte voor enkele exposanten.
Passiefhuis in Nederland
Met Europese steun van het project PassREg neemt de regio Arnhem-Nijmegen een voorsprong op het gebied van het passiefhuis in Nederland, op initiatief van Vereniging DNA in de Bouw. PassREg staat voor Passive House Regions with Renewable Energy en is opgenomen in het conferentieprogramma. Het is onderdeel van IEE (Intelligent Energy Europe) en duurt tot mei 2015. Er nemen 14 Europese regio’s aan deel en DNA in de Bouw voert het in Nederland uit, met co-financiering van de gemeentes Arnhem en Nijmegen, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en provincie Gelderland.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen