Levende gevels gaan de markt veroveren
In de jaren 2000 tot 2006 zat ik op de architectuurschool. Indertijd vond men je maar raar als je een vergroend dak voorstelde. Tien jaar later was het tegenovergestelde waar. Vanuit het perspectief van de bouwsector verliep deze transitie rap en werden groendaken al gauw booming.
Als CEO van Butong volg ik de markten voor zowel groene daken als levende gevels al sinds onze eerste poging, dertien jaar geleden, om planten in onze waterdoorlatende betonnen panelen te integreren. Enkele jaren later, in 2014, installeerden we Stockholms eerste levende gevel, met een totale oppervlakte van 20m2. Het duurde jaren voordat een tweede muur werd geïnstalleerd. Het was duidelijk geen markt waar investeerders om stonden te popelen.
De transitie van groene daken naar groene muren is vandaag de dag duidelijk zichtbaar. De twee kunnen immers samen bestaan, al zal de horizontale ruimte van het dak vooral worden ingezet voor energiewinning en dakparken of -terrassen. Een levende gevel kan daarentegen op praktisch elk bestaand gebouw worden geplaatst én zijn zichtbaar vanaf het maaiveld.
Dit jaar alleen al hebben wij tot op heden zo’n tien projecten met levende gevels lopende, die in totaal zo’n 2.000m2 beslaan. In tien jaar tijd is de markt dus met honderd keer toegenomen. Mijn voorspelling is dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Negentig procent van deze levende gevels betreffen een retrofit en dat is wellicht wel het grootste milieuvoordeel van deze oplossing: een unieke oplossing om de levenscyclus van gebouwen te verlengen, waardoor een moderne en tijdloze architectuur ontstaat met een aantoonbare waardestijging.
Ja, een levende gevel is een duurdere investering dan andere geveloplossingen, maar als we kijken naar de toegevoegde waarde van de vierkante meters in de gevel, dan is de investering al met één procent waardestijging verantwoord. Dat zit wel snor: uit onderzoek blijkt dat een groen oppervlak de vastgoedwaarde met wel negen procent kan verhogen.
De verstedelijking zet door, steden worden dichter bevolkt en grondgebonden groen wordt schaars. De behoefte aan meer gebouwgeïntegreerde vegetatie neemt toe. Een levende gevel is de oplossing, want die kan helpen om zeven van de Sustainable Development Goals (SDG’s) voor duurzame ontwikkeling te bereiken.
Gezondheids-, milieu-, economische en wettelijke aspecten zorgen voor een grotere markt voor levende gevels. Ik voorspel dat ze over tien jaar de markt van groene daken zullen overtreffen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’
27 feb 2024Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…
Meet Triflex SAM
28 aug 2023Ontdek nu SAM, een spuitapplicatiemachine waarmee je efficiënter werkt, minder afval produceert én een hogere…
Architectuurprijs Berlagevlag slaat vleugels uit rondom Den Haag
27 jun 2023Van interieur of dakopbouw tot wolkenkrabber en van nieuwbouw tot transformatie of renovatie, tot 17 juli…
Octagon Leiden bereikt hoogste punt
23 jun 2023Met het hijsen van de afdekplaat van de liftschacht naar het dak heeft de zogenoemde topping out ceremony…
Inspirerende voorbeelden van toekomstbestendige daken en gevels
14 jun 2023Landschap en architectuur van maaiveld tot dak met elkaar verweven in Groei!
9 jun 2023De natuur is de verbindende factor in Groei!, een nieuwbouwproject in Amsterdam Overamstel dat 223 woningen…
'Senior Smart Living' voor vitale vijftigplusser in ParkEntree Schiedam
6 jun 2023Samen met andere vitale vijftigplussers wonen, werken en recreëren, dat is het idee achter ParkEntree in…
Puzzelstukjes klimaatadaptatie en deelmobiliteit vallen op plek bij realisatie Leytsche Hof
30 mei 2023De fraaie waterneutrale binnentuin op het dak van de parkeergarage is één van de trekpleisters van een nieuw,…
Reactie toevoegen