De natuur is de verbindende factor in Groei!, een nieuwbouwproject in Amsterdam Overamstel dat 223 woningen oplevert in een natuurinclusieve, klimaatbestendige en duurzame omgeving.
Landschap en architectuur van maaiveld tot dak met elkaar verweven in Groei!

Dankzij een slimme dakconstructie zijn volwassen bomen en beplanting mogelijk op het acht meter hoge dak. © VORM
Het project van bouwende ontwikkelaar VORM telt 58 koopwoningen en 165 huurwoningen die gaan verrijzen aan de Weespertrekvaart. Een vijfde deel hiervan bestaat uit sociale huurwoningen, 21 procent om precies te zijn. Deze 48 woningen worden afgenomen door woningcorporatie Rochdale. Om ruimte te creëren voor middeldure huur- en sociale huurwoningen, zijn de koopwoningen ontwikkeld als kleine loftwoningen voor starters en jonge gezinnen. In het gebouw zijn ook maatschappelijke voorzieningen gepland, waaronder een buurtkamer en 32 wooneenheden met 24-uurs zorg.
Groene schakel
Rondom het plan liggen meerdere parken en groengebieden als een gebroken ketting, die dankzij Groei aaneen geschakeld worden. Tuinpark Amstelglorie, de tuinen van het Bajeskwartier, het sportpark Drieburg en begraafplaats de Nieuwe Ooster worden dankzij Groei! met elkaar verbonden.
In het concept zijn landschap en architectuur vanaf het maaiveld tot aan het dak met elkaar verweven. Meer dan tachtig procent van de gevels krijgt een groene begroeiing, waardoor bewoners gedurende vier seizoenen een andere gevel aanschouwen. De toegepaste bouwmaterialen bestaan grotendeels uit bio-based materialen, zoals hout.

Ook past VORM circulair beton toe. Gecombineerd met de groene vallei, een bos met eetbare vruchten, een gedetailleerd beplantingsplan en nestkasten in balkons en kozijnen is GROEI! een van de meest natuurinclusieve plannen van Nederland.
Daktuin
In het productieproces worden CO2-uitstoot en tijd bespaard dankzij de prefab-draagconstructies van hout en circulair beton. Dankzij een slimme dakconstructie zijn volwassen bomen en beplanting op het acht meter hoge dak mogelijk. Een weelderige daktuin, waar verblijven en elkaar ontmoeten voor de hand liggen, is een trekpleister van dit project. De bouw start naar verwachting in 2024 en de woningen worden naar verwachting in 2026 opgeleverd.

Over VORM en Rochdale
VORM, gevestigd in Rotterdam en landelijk opererend, richt zich op de gehele breedte van de bouwsector: gebiedsontwikkeling, vastgoedontwikkeling en bouw, transformatie, verduurzaming, renovatie en vastgoedonderhoud.
Rochdale is een van de grote woningcorporaties in de metropoolregio Amsterdam.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Collectief wonen: antwoord op dubbele vergrijzing & zorgdruk
15 apr om 07:30 uur 5 minIn Nederland neemt de druk op wonen en zorg toe, mede door de dubbele vergrijzing. Tegelijkertijd willen steeds…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Doorgaan met nestvoorzieningen in de woningbouw
5 mrt om 07:30 uurTegen de wens van de Tweede Kamer in wil minister Mona Keijzer de aanleg van nestvoorzieningen in…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Reactie toevoegen