De fraaie waterneutrale binnentuin op het dak van de parkeergarage is één van de trekpleisters van een nieuw, zeer eigentijds woonhofje in het centrum van Leidschendam.
Puzzelstukjes klimaatadaptatie en deelmobiliteit vallen op plek bij realisatie Leytsche Hof
De Leytsche Hof is een integraal en duurzaam ontwikkeld woonblok en maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling in Leidschendam-Centrum. Het is ontworpen als een semigesloten bouwblok rond een gemeenschappelijke binnentuin. Het blok is ingedeeld in vijf delen die in samenhang zijn ontworpen, maar er wel verschillend uitzien door de wisselende hoogtes, platte en hellende daken, metselwerkverbanden en in kleur en uitstraling verschillende structuren. De waterneutrale binnentuin komt op het dak van de parkeergarage met 160 plaatsen. De daktuin is aangesloten op een bassin onder de hellingbaan in de kelder. Het regenwater dat op de daken valt kan gebruikt worden voor het bevochtigen van het groen van de binnentuin, voor een groot waterbesparend effect.
Voor Theo van der Plas, sr. Ontwikkelingsmanager bij BPD, is Leytsche Hof letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt. Met haar 41 meter torent Leytsche Hof boven Leidschendam-Centrum uit. "Toen we ruim 20 jaar geleden startten met de gebiedsontwikkeling van het centrum hadden we al zoiets moois op deze plek voor ogen. Nu gaat het carré met appartementengebouw en woningen er echt komen. De ontwikkeling was een interessante puzzel waarvan de stukjes precies op het juiste moment in elkaar vielen. Dit is de tijd dat een klimaatadaptieve daktuin niet meer weg te denken is uit een nieuwbouwontwikkeling in de stad. Maar dit is ook het moment dat koop en huur probleemloos gemixt kunnen worden en een lagere parkeernorm wordt geaccepteerd door bijvoorbeeld deelmobiliteit. Als ik kijk naar de ambities van BPD - integraal en duurzaam ontwikkelen met aandacht voor betaalbare woningen - durf ik te stellen dat we hier laten zien wat we in huis hebben. Van de 153 woningen zijn er 99 gekocht door het BPD Woningfonds dat specifiek gericht is op verhuur in de middenhuur."
In oktober 2022 is Batenburg gestart met de realisatie van Leytsche Hof. De eerste oplevering staat gepland voor het eerste kwartaal van 2025.
De Leytsche Hof is mogelijk gemaakt door belegger in betaalbaar wonen BPD Woningfonds, de gemeente Leidschendam-Voorburg en de Ontwikkelcombinatie Damcentrum (BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en SDJ Vastgoedontwikkeling). Het ontwerp van Leytsche Hof is in nauwe samenwerking tot stand gekomen tussen stedenbouwer West8 uit Rotterdam en KOW Architecten uit Den Haag. De daktuin is ontworpen door landschapper ROGG.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurinclusief bouwen in uiterwaarden
20 jan om 07:30 uurDoor de klimaatverandering, stijging van de zeespiegel en de richtlijn ‘bodem en water sturend’ is het bouwen…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Versnellen procedures volkshuisvesting voor watervoorziening
14 jan om 07:30 uurHet kabinet publiceerde gisteren plannen om het dreigende drinkwatertekort vanaf 2030 in de hand te houden.…
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Reactie toevoegen