Diepe gevels voor hybride gebouwen
Daar is de gevel een speelveld in verandering. De verhouding van geveloppervlakte tot bruto vloeroppervlakte gaat een bepalende vormfactor worden (naast de ratio open/dicht). Uit energetisch oogpunt zullen we gebouwen moeten ontwerpen met een minimale bouwenvelop bij maximale vloeroppervlakte. Dus eenvoudige volumes – onder architecten ook pejoratief dozen genoemd – zonder gevarieerde massabehandeling. Gevelplasticiteit mag, indien deze buiten de thermische grens valt. Naast het minimale energieverlies zorgen deze weinig expressieve volumes voor besparing van materiaal, bouwtijd en kosten.
Maar daarmee zijn niet alle facetten beantwoord van de uitdagingen, die op ons wachten. Tegenover de logica van tight-fit bouwenveloppen zijn er goede redenen voor een loose-fit benadering: de architectonische verruimtelijking van de gevel. Een hoofdfunctie van de gebouwschil is de gelaagde onderhandeling tussen buiten- en binnenklimaat en er zijn twee ontwikkelingen waardoor deze bufferfunctie nieuwe belangstelling krijgt: de klimaatverandering naar een mediterraan klimaat en de oplopende verblijfsduur in de binnenruimten als gevolg van toenemende hybride woon-werk-recreatie milieus. De structurele verruimtelijking van de gevel buiten de thermische schil als klimaatbuffer in de vorm van uitgebreide, meervoudig te gebruiken buitenruimten (balkons, wintertuinen) doet dienst aan de gezondheid van de werkende, wonende, lerende en recreërende mens en bespaart tegelijk energie, mits geplaatst aan de zonnegeoriënteerde zijden van het gebouw. Bijna 100 jaar geleden was dit al de koers van de openlucht schoolbeweging.
Maar er is ook een ecologische winst te behalen met een ‘diepe gevel’. Onze urbane gebieden bevinden zich in een dubbele verdichting van mens en niet-mens. In Nederland is de biodiversiteit in steden hoger dan op het industrieel gecultiveerde agrarische land. Zoals het One-Health-concept argumenteert, draagt de gebalanceerde co-existentie van mens en milieu bij aan wederzijde gezondheid. De diepe gevel biedt ruimte voor een bijna egalitaire huisvesting en cohabitatie van beiden. Het wordt tijd dat wij ook in de architectuur eindelijk het antropocentrische mindset achter ons laten.
Deze blog verscheen eerder in Stedebouw & Architectuur, editie Gevels & Daken van 2022, die op 27 mei 2022 verscheen. Je kunt de editie nabestellen. Een exemplaar kost € 25,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.
Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’
27 feb om 07:30 uurNa de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…
Meet Triflex SAM
28 aug 2023Ontdek nu SAM, een spuitapplicatiemachine waarmee je efficiënter werkt, minder afval produceert én een hogere…
Architectuurprijs Berlagevlag slaat vleugels uit rondom Den Haag
27 jun 2023Van interieur of dakopbouw tot wolkenkrabber en van nieuwbouw tot transformatie of renovatie, tot 17 juli…
Octagon Leiden bereikt hoogste punt
23 jun 2023Met het hijsen van de afdekplaat van de liftschacht naar het dak heeft de zogenoemde topping out ceremony…
Levende gevels gaan de markt veroveren
19 jun 2023Inspirerende voorbeelden van toekomstbestendige daken en gevels
14 jun 2023Landschap en architectuur van maaiveld tot dak met elkaar verweven in Groei!
9 jun 2023De natuur is de verbindende factor in Groei!, een nieuwbouwproject in Amsterdam Overamstel dat 223 woningen…
'Senior Smart Living' voor vitale vijftigplusser in ParkEntree Schiedam
6 jun 2023Samen met andere vitale vijftigplussers wonen, werken en recreëren, dat is het idee achter ParkEntree in…
Reactie toevoegen