Zwolle gaat 3-30-300-principe doorvoeren in beleid
3: vanuit ieder huis moet zicht zijn op drie bomen. 30: elke wijk moet een boomkroonpercentage van tenminste dertig procent hebben. 300: hooguit driehonderd meter van elke woning moet een park of plantsoen met bomen zijn. Dit is in het kort de 3-30-300-norm, bedacht door hoogleraar Cecil Konijnendijk van den Bosch, directeur van het Nature Based Solutions Institute, onderdeel van de Universiteit van British Columbia in Canada. Konijnendijk staat internationaal bekend als 'urban forestry expert'.
In Nederland heeft Cobra Groeninzicht de regel doorberekend voor gemeenten en andere partijen, al zijn het tot dusverre alleen gemeenten die de data hebben opgevraagd. “Gemeenten krijgen met deze regel snel inzicht in waar de groenvoorziening voldoende is en waar de problemen zitten. Wij leveren de data aan gemeenten en het is aan hen hoe ze daarmee omgaan en of ze het daadwerkelijk implementeren in beleid”, verduidelijkt Jarren Verbeek. Hij is GIS-specialist (Geografisch Informatie Systeem) van Cobra Groeninzicht, een adviesbureau/kennispartner waar veel expertise op het gebied van 'de groene leefomgeving' is gebundeld.
In Zwolle is onlangs een motie aangenomen dat elke nieuwe wijk voortaan aan het 3-30-300-principe moet voldoen. Wethouder Schuttenbeld gaf aan de norm te implementeren bij het maken van nieuw groenbeleid voor woonwijken, maar dat het lastig is om deze al mee te nemen bij gebiedsontwikkelingen.
Naast het voorbeeld van Zwolle weet Verbeek dat Arnhem de regel in beleid wil gaan verankeren. Twintig gemeenten hebben de data afgenomen, zo laat hij weten. Maar het is niet altijd transparant wat zij hiermee precies doen en of het, zoals in Zwolle, daadwerkelijk tot een motie komt. Wereldwijd zijn er steeds meer gemeenten die het 3-30-300-principe als leidend zien bij nieuwbouw.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Warmtewerende oppervlakten in plangebieden
29 apr om 07:30 uur 4 minIn de 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving' wordt gesproken over het belang van '…
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Nieuwe bewoners verleiden met natuurinclusieve tuin
23 apr om 07:30 uur 10 minRondleiding laat zien hoe bewoners van een nieuwbouwbuurt in Leusden zijn meegenomen bij de realisatie van een…
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Routekaart: bouwen en verdichten zonder verlies groenareaal
21 mrt om 07:30 uurHet platform KAN zet zich in voor het klimaatadaptief bouwen mét de natuur. In dat kader hield de themagroep ‘…
Als afgestudeerd Architect/ Stedenbouwkundige. Hadden we in de jaren 80 al te maken met de Groennorm. Toen was landelijk bepaald, dat naast kunst ook een bepaald percentage van het budget aan Groen moest worden besteed. Deze norm is verlaten, waardoor groeninrichting vaak een sluitpost is. Bij het inrichten van oude wijken, zien we steeds vaker, dat de logische locaties om Groen te situeren niet benut worden en er alleen maar gekeken wordt naar doorgangen van minimaal 1,5 m. Het opleiden van uw stedenbouw- en verkeers-deskundigen over het toepassen van praktisch groen en welk Groen echt resultaat heeft ( ook voor uw exploitatie) is een eerste vereiste.
Ingediend door Joost Dolhain (niet geregistreerde gebruiker) op wo, 28/09/2022 - 13:06
Reactie toevoegen