Woningmarkt koelt af
In deze Monitor staat dat de huizenprijzen minder hard stijgen en het aantal huisaankopen met ongeveer vijf procent is gedaald. De verwachte toename van de huizenprijzen van zes procent ligt desondanks één procentpunt boven het historisch gemiddelde.
Minder vertrouwen
Kopers geven aan minder vertrouwen in de woningmarkt te hebben, omdat er minder woningen te koop staan. Hierdoor hebben kopers minder keus en komt een huisaankoop minder makkelijk tot stand. Daarbij zijn de huizenprijzen dusdanig hard gestegen dat het steeds moeilijker is aan een hypotheek te komen.
Economisch hoogtepunt voorbij
Met de daling van het aantal transacties en de minder sterke prijsstijging, worden de signalen van afkoeling van de woningmarkt duidelijker zichtbaar, wat samenvalt met tekenen dat de economische conjunctuur over haar hoogtepunt heen is. De arbeidsmarkt doet het nog goed, maar de verwachting is dat de werkloosheid op termijn weer zal oplopen. Daarbij zullen inkomens minder hard stijgen.
Hypotheekrente blijft nog even laag
De ECB heeft besloten de verhoging van de hypotheekrente nog even uit te stellen. Dit met het oog op de zwakke conjunctuurprognoses en de aanhoudend lage inflatie. Verder gaat de ECB geld beschikbaar stellen aan banken om de kredietverlening aan gezinnen en bedrijven op peil te houden en economische acitiviteit te stimuleren. Hier doet overigens niet alleen de ECB aan mee, ook in de VS en China hebben centrale banken aangekondigd het monetaire beleid te versoepelen om de economie meer lucht te geven.
Stimuleren nieuwbouw
De nieuwbouw blijft nog altijd achter bij de behoefte. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Het kabinet wil de woningbouw versnellen en woondeals sluiten met de vijf steden waar de krapte het sterkst is. De afgelopen maanden zijn al deals gesloten Met Groningen en Eindhoven, waarna Amsterdam, regio Rotterdam en Den Haag zullen volgen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen