Wonen op voormalig sportveld: Woonhoven Cortinghborg in Groningen
in de vorm van een stedelijk "coulissenlandschap" waarmee de samenhang en overgang tot stand gebracht wordt tussen de schaal van het ‘tuindorp’ De Oude Hoogte en het industriegebied aan de overzijde van de noordelijke ringweg.
Op een voormalig sportveld binnen de ring van Groningen, wordt een nieuwe woonwijk gerealiseerd in de vorm van een stedelijk “coulissenlandschap” waarmee de samenhang en overgang tot stand gebracht wordt tussen de schaal van het ‘tuindorp’ De Oude Hoogte en het industriegebied aan de overzijde van de noordelijke ringweg.
De verdeling in opeenvolgende woonsferen levert een gedifferentieerd aanbod aan woningtypologieën op. De noordelijke begrenzing van het plan wordt gevormd door een langgerekt appartementengebouw naar ontwerp van diederendirrix dat in de noodzakelijke geluidwering van het achterliggende gebied voorziet.
In het zuidelijk deel van het plan is een aansluiting op de karaktervolle Amsterdamse School-woonwijk tot stand gebracht door middel van het voortzetten van de verkeersstructuur en de verkaveling in gesloten bouwblokken, die de schaal van de bebouwing en de traditionele kapvorm overnemen; de zogenaamde woonhoven.
De nieuwe woonwijk heeft de vorm van een stedelijk "coulissenlandschap" waarmee de samenhang en overgang tot stand gebracht wordt tussen de schaal van het ‘tuindorp’ De Oude Hoogte en het industriegebied aan de overzijde van de noordelijke ringweg.
De hoven waaruit de woonwijk bestaat zijn uitgevoerd in verschillende configuraties waardoor perspectivische tussenruimtes ontstaan, waar de toegangswegen vanuit de bestaande wijk doorheen snijden en aan geparkeerd wordt.
De opzet van de gesloten bouwblokken bestaat uit een combinatie van standaard tussenwoningen en bijzondere woningtypen op de koppen, allemaal grondgebonden, met eigen buitenruimte. De toegangen tot de straten en de binnenhoven zijn gebaseerd op de nabij gelegen historische Cortinghpoort.
De binnengebieden bestaan uit privétuinen met bergingen gelegen aan een gezamenlijk binnenterrein. De meanderende opzet zorgt voor diepte waardoor het een prettig binnengebied wordt.
De bouwblokken bestaan uit een schil van metselwerk, repeterende kozijnen en schuine daken met stalen dakpannen, allemaal in een en dezelfde kleur. Per blok is vervolgens gekozen voor een andere tint. De hoeken en het binnengebied vormen vanzelf door hun witte kleur de bijzondere momenten.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep om 16:00 uurSinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Reactie toevoegen