Winnend ontwerp nieuwe onderwijslocatie Rotterdam is modern, duurzaam en inspirerend
Het gebouw is duurzaam door onder meer daktuinen, houten gevels, zonnepanelen en waterretentie. Maar vooral ook door een zorgvuldig ontwerp, dat een circulaire bouwmethode mogelijk maakt, waarbij de focus ligt op het gebruik van biobased materialen en materiaalbesparing. Door de 'vriendelijke vormgeving' sluit het ontwerp goed aan bij de bestaande bebouwing. In het centrale atrium van het getrapte gebouw valt aangenaam (in)direct daglicht binnen, wat prettig is voor de gebruikers.
Onderscheidend
Cepezed heeft de aanbesteding gewonnen door in het ontwerp aandacht te hebben voor de mogelijkheden tot samenwerking tussen de onderwijsinstellingen, de verbinding met de omgeving en de aandacht voor de eindgebruikers van het pand.
“Tussen de Posthumalaan en de Laan op Zuid verrijst straks een nieuw, modern en duurzaam schoolcomplex waar het voortgezet en hoger onderwijs op unieke wijze onder één dak worden gehuisvest”, zegt Onderwijswethouder Kasmi enthousiast. De nieuwbouw zal in de zomer van 2026 in gebruik genomen worden. Kijk voor meer informatie op www.rotterdam.nl/onderwijsloz
Metamorfose
In de omgeving van het nieuw te bouwen complex worden duizenden nieuwe woningen ontwikkeld. Dat betekent aanwas van leerlingen/studenten en daarvoor zijn voldoende onderwijsvoorzieningen van groot belang. Schoolbesturen BOOR, LMC-VO, CVO en gemeente werken daarom al samen via het convenant VO op Zuid, met als doel meer plek voor leerlingen, betere huisvesting, spreiding van scholen en betere doorstroming naar verschillende onderwijsniveaus.
Dat er nu meer ruimte komt voor hoger onderwijs past ook bij de ambitie van de gemeente Rotterdam en onderwijspartners voor meer hoger onderwijs op Zuid. Een uitwerking daarvan is de ontwikkeling van de Cultuurcampus aan het Charloisse Hoofd. Ook geeft de gemeente het gebied Stadionpark tegenover stadion De Kuip een metamorfose. Onderdeel hiervan is de bouw van het Onderwijs- en Sportcluster (OSC) Stadionpark op Varkenoord.
Meer weten over scholenbouw? In het oktobermagazine van Stedebouw & Architectuur staat dit thema centraal.
Kijk jij ook al uit naar het Duurzame & Gezonde Scholen Congres in Zwolle? Op 9 november komen onder meer gemeentes, schoolbesturen, architecten en installateurs samen om stappen te zetten in onderwijshuisvesting. Scholen kunnen voor slechts 75 euro naar binnen. Het programma is te vinden op deze website.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
Hoe winnen architecten in 2025 aanbestedingen?
30 dec 2024Het einde van een uitdagend jaar nadert, tijd om vooruit te blikken. Op bijvoorbeeld misschien wel de…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Een gezond binnenklimaat voor leerlingen Esdal College
13 dec 2024Met de oplevering van het nieuwe Esdal College Borger is dit jaar een karakteristieke, energieneutrale en…
Nieuwstad in Zwolle: groen, duurzaam en speels
6 dec 2024In de Zwolse wijk Diezerpoort is de verkoop gestart van twee appartementengebouwen die worden gebouwd op de…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Reactie toevoegen