Vrije School Zaanstreek eerste ‘Waardevolle School’ van Nederland
Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council, over de drijfveer van de DGBW partners: “Het verduurzamen van bestaande scholen is een van de grootste opgaves in Nederland. Daar willen we ons hard voor maken.”
Verduurzamen van bestaande scholen
Van Doorn vervolgt: “Er zijn veel rapporten en analyses geschreven, strategieën en programma’s ontwikkeld, bijvoorbeeld het Frisse Scholen-project, maar het verduurzamen van huisvesting in het primair onderwijs komt op dit moment onvoldoende van de grond. En dat terwijl een adequaat onderwijsgebouw van wezenlijk belang is voor goed onderwijs en goede leerprestaties.”
‘Waardevolle School’
Onder de titel ‘De Waardevolle School’ wordt samengewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw verduurzamingsconcept waarmee primair onderwijsgebouwen kosteneffectief kunnen worden verbeterd en verduurzaamd. Daarnaast moeten de gebouwen goed kunnen worden geëxploiteerd en aansluiten bij de behoefte van de leerlingen, leraren en schoolbesturen. Het concept van de waardevolle school omvat ook dat de school een functie heeft in de omgeving, en ‘waardevol’ is voor omwonenden, Als pilotschool hebben de partners een school in Zaanstad gekozen, de gemeente die ook host is van de Dutch Green Building Week. Vrije School Zaanstreek, onderdeel van Stichting Ithaka, doen mee als pilotproject.
Ieder z’n eigen rol
Aan het project werken mee: ABN AMRO, Delta Development, Cofely, a.s.r., Eneco, Forbo, Rockfon, Rockpanel, Daikin, Rockwool, TeamV, Unica, gemeente Zaanstad, G&S Vastgoed en Albert Heijn. Iedere partner neemt zijn eigen rol en verantwoordelijkheid in deze uitdaging. “Het is mooi om te zien dat samenwerken loont om integrale oplossingen te ontwikkelen”, besluit Van Doorn. “We kunnen niet wachten om te beginnen.”

Partners van de Dutch Green Building Week (DGBW) hebben gezamenlijk afgesproken een concept te ontwikkelen voor het realiseren van een ‘Waardevolle School’. Dit is een duurzame school met een gezond binnenklimaat. Vrije School Zaanstreek is hiervoor
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Meisjes worden actiever op groene schoolpleinen
26 feb om 07:30 uurZe zijn steeds meer in trek: groene schoolpleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat meisjes er in de pauze…
Excursie naar school waar duurzaam onderwijs centraal staat
7 feb om 07:30 uurBasisschool De Verwondering in Almere is een biofilische school die baanbrekend is in zowel ontwerp als…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Reactie toevoegen