Voordeuren aan straat en geveltuintjes aan nieuwe Spuiboulevard Dordrecht
De structuur gaat uit van een hoofdopzet van drie bouwblokken met collectieve binnenhoven. De bestaande woongebouwen worden geïntegreerd in de nieuwe bouwblokken. Door uit te gaan van meerdere stedelijke bouwblokken ontstaat een fijnmazig netwerk van informele routes voor voetgangers en fietsers. Waar de openbare ruimte uitnodigt tot recreatie en verblijf, bieden de collectieve hoven rust en sociale cohesie. De nadruk zal liggen op wonen, gemengd met functies ter ondersteuning van de buurt zoals sociaal maatschappelijke voorzieningen, of werk aan huis.
Aan het grote plein langs de Spuiboulevard en langs de Spuiweg bestaat de mogelijkheid het plintprogramma te clusteren. De kenmerken van de historische binnenstad en de schil worden ingezet om van deze nieuwe ontwikkeling een echte binnenstedelijke woonplek te maken: voordeuren aan de straat, gebruik van karakteristieke en duurzame materialen zoals baksteen in combinatie met hout, compacte straten en tuinen, geveltuintjes en plek voor een bankje naast de voordeur. De nieuwe bebouwing moet bijdragen aan het reduceren van hittestress, het verminderen van wateroverlast en het versterken van de biodiversiteit. De nieuw te bouwen woningen zijn adaptief door middel van hoge plinten en bewegen mee met veranderende woonwensen. Het plan is eigentijds, duurzaam, klimaatadaptief en stimuleert een gezonde leefstijl.
Dordtse hoven
Op de plek van het huidige stadskantoor wordt voortgebouwd op de traditie van Dordtse hoven. Zo krijgt de binnenstad er ruim duizend extra bewoners en frequente gebruikers bij. Tegelijkertijd blijft de Spuiboulevard een belangrijke toegangspoort voor bezoekers. De huidige Spuihavengarage wordt vernieuwd en gaat plek bieden aan bezoekers en bewoners.
Nieuwe doelgroepen
Op 20 december 2022 heeft de Dordtse gemeenteraad het stedenbouwkundig plan vastgesteld dat de basis vormt voor toekomstige ontwikkelingen van de Spuiboulevard. Het plan van ontwerpbureau De Zwarte Hond beslaat circa vier hectare en maakt de transformatie mogelijk naar een aantrekkelijk en divers binnenstedelijk woonmilieu met gemengde functies.
Het plan vloeit voort uit de gebiedsvisie Spuiboulevard van 2018, waarbij het uitgangspunt was het gebied te verlevendigen en station en binnenstad met elkaar te verbinden. De huidige modernistische kantoorgebouwen uit de jaren zestig vormen een barrière in de fijnmazige binnenstad en negentiende-eeuwse schil. De kantoren zijn verouderd en de wens bestaat om ook nieuwe doelgroepen naar Dordrecht te trekken. Bovendien is er een grote vraag naar extra woningen.
Meer groen en autoluw
Het plangebied aan de Spuiboulevard ligt op loopafstand van het treinstation aan de rand van de historische binnenstad. Het realiseren van een aantrekkelijk, binnenstedelijk woonmilieu voor een divers publiek staat centraal. Dit wordt gedaan door als een rits de historische binnenstad en de negentiende-eeuwse schil aaneen te rijgen en voort te borduren op de Dordtse traditie met hoven binnen bouwblokken en aantrekkelijke plinten. Kantoren maken plaats voor woningen en er komt meer groen, vooral in hoven binnen de bouwblokken. De openbare ruimte wordt autoluw en biedt plaats aan voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. De bestaande parkeergarage wordt vernieuwd om aan bewoners en bezoekers plaats te bieden. Aan de Spuiboulevard komen twee pleinen te liggen, beiden met een groen karakter en hoge woonkwaliteit. Deze opzet zorgt voor zon tot op de Spuiboulevard en een stedelijke diversiteit in openbare ruimtes.
Lees meer over de subsidie Woningbouwimpuls op de website Volkshuisvestingnederland.nl.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurinclusief bouwen in uiterwaarden
20 jan om 07:30 uurDoor de klimaatverandering, stijging van de zeespiegel en de richtlijn ‘bodem en water sturend’ is het bouwen…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Versnellen procedures volkshuisvesting voor watervoorziening
14 jan om 07:30 uurHet kabinet publiceerde gisteren plannen om het dreigende drinkwatertekort vanaf 2030 in de hand te houden.…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Reactie toevoegen