Voorburg op 1 in top tien leegstandsgemeenten
Het grootste, lege kantoor van Nederland is het vroegere kantoor van het Centraal Bureau voor de Statistiek bij Voorburg. Het gaat om een gebouw van 60.000 vierkante meter, dat niet eens meer wordt opgenomen in de statistieken omdat het niet wordt aangeboden op de markt.
Top 10 leegstandgemeenten
In de volgende gemeenten staan de meeste kantoren leeg:
- Leidschendam-Voorburg (bijna 40 procent staat leeg)
- Capelle aan den IJssel (ruim 30 procent)
- Nieuwegein
- Veenendaal (bijna 30 procent)
- Gouda
- Amstelveen
- Stichtse Vecht
- Almere
- Heerenveen
- Zoetermeer (ruim 20 procent)
Eén op de zes
In heel Nederland groeide de leegstand volgens Gemeenten.nu met 5,3 procent. Landelijk staat gemiddeld één op de zes kantoren leeg. Het doorbreken van de grens van 10 miljoen vierkante meter is een voorspelling van bestuursvoorzitter Cuno van Steenhoven van DTZ Zadelhoff, gedaan tijdens een recente presentatie van de marktcijfers.
Kansarme leegstand
Volgens Van Steenhoven komt er steeds meer kansarme leegstand bij. Het gaat dan om panden die langer dan drie jaar leegstaan en qua locatie weinig mee hebben. Er is niet alleen meer gebouwd dan vroeger nodig was; de meeste beroepsgroepen hebben ook steeds minder ruimte nodig. Dat het economisch slecht weer is, helpt ook niet mee.
Syllabus 'Leegstand kantoren'
Leegstand van kantoren is het onvermijdelijke vastgoedthema van deze tijd. Decennialang konden beleggers, ontwikkelaars en vastgoedeigenaren de markt leiden. Nu evenwel kantelt de vastgoedmarkt naar de vraagzijde. Meer en meer wordt geluisterd naar eindgebruikers en gebouwbeheerders. Hoe moet een al dan niet nieuw gebouw eruitzien? Wat hebben gebouwgebruikers nodig? Logische vragen die tot gevolg hebben dat gebouwen functioneel worden gebruikt. Dat moet garant staan voor duurzame huisvesting. Met recht kan worden gesproken van een metamorfose in de markt. In deze syllabus kunt u diverse artikelen lezen over deze problematiek. Vanuit strategische, juridische en financiële invalshoek wordt de problematiek benaderd.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug 2024Kunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Reactie toevoegen