Voor- en nadelen van Planning Support Systems
“Planning Support Systems zijn digitale instrumenten die beleidsmakers kunnen ondersteunen in hun planprocessen,” aldus Pelzer. “Er zijn grofweg drie manieren om PSS ondersteunend te laten werken. De eerste is informatief, waarin de instrumenten dienen als zender voor bijvoorbeeld een nieuw bestemmingsplan of een nieuwe visie die je wilt uitdragen. Ook kunnen PSS in communicatieve vorm worden ingezet. De technologie helpt dan om kennis en inzicht van betrokken mensen uit te wisselen.”
Digitale kaarttafel
“De derde vorm van PSS is analytisch. Deze vorm wordt steeds vaker gehanteerd en gaat gepaard met het communicatieve aspect. Hierin is er namelijk communicatie tussen het instrument en de gebruiker doordat de technologie antwoord geeft op vragen. Stel je verbreedt een weg, dan berekent het instrument wat de (geografische) gevolgen hiervan zijn, bijvoorbeeld in termen van verkeersintensiteit en geluidshinder.”
Bij PSS wordt vaak gebruik gemaakt van een digitale kaarttafel: een groot touchscreen in de vorm van een tafel waar de betrokkenen tegelijkertijd mee aan de slag kunnen. Dit stimuleert niet alleen een actieve deelname, het bevordert ook samenwerking tussen verschillende disciplines. Het is dit verband dat de kaarttafel een uitstekend hulpmiddel maakt. Stedenbouwkundigen en architecten kunnen hun schetsen visualiseren binnen een gekozen gebied en kunnen daarna direct inzicht krijgen in de gevolgen ervan op de omgeving.
“In open processen kan dit heel nuttig zijn; iedereen kan input geven en het instrument geeft de nodige informatie terug. Zo ruim je ook ongefundeerde ideeën in een vroeg stadium op; een onzinfilter dus."
Lees gratis het hele artikel
Dit artikel wordt gepubliceerd in de komende editie van Stedebouw & Architectuur, thema Renovatie & Herstructurering (verschijnt 25 september 2015). U kunt dit artikel echter nu al lezen door onderstaande pdf te downloaden.
Benieuwd naar het hele nummer? Word dan nu lid van ons platform en reserveer uw exemplaar. Met een lidmaatschap heeft u ook gratis toegang tot alle eerdere edities van Stedebouw & Architectuur.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug 2024Kunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Reactie toevoegen