Voetgangersbeleid essentieel in snelgroeiende stad
Dit internationale voetgangerscongres, met zo'n 180 sprekers, brengt politici, stedenbouwkundigen, bestuurders en academici van over de hele wereld bijeen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren.
Vandaag maakt de organisatie het programma en alle sprekers bekend. Eén van de sprekers is Lucy Saunders, directeur van Healthy Streets. Zij laat zien hoe je met doordacht voetgangersbeleid de gezondheid van inwoners kunt verbeteren. Ook de Erasmus Universiteit Rotterdam levert een bijdrage aan het congres. Onderzoeker Giuliano Mingardo licht toe waarom lopen ook goed is voor de economie, en in het bijzonder die van Rotterdam. Tijdens Walk21 komen niet alleen succesverhalen aan bod, maar is er juist ook aandacht voor de uitdagingen. Het volledige programma staat op www.walk21rotterdam.nl.
Leren van elkaar
De groei van Rotterdam veroorzaakt een toenemende druk op de openbare ruimte. “Bedenk hoeveel ruimte er nu wordt ingenomen door parkeerplaatsen”, zegt wethouder Judith Bokhove (Mobiliteit, jeugd en taal). “Door bijvoorbeeld meer in te zetten op deelauto’s kun je veel van die ruimte terugwinnen. Die kan je gebruiken voor groenvoorzieningen of bredere stoepen. Het stimuleren van wandelen draagt bij aan zóveel doelstellingen: de stad bereikbaar houden, maar bijvoorbeeld ook het realiseren van de klimaatdoelen en het verbeteren van de luchtkwaliteit.”
Rotterdam organiseert Walk21 om te zien wat andere steden doen om lopen aantrekkelijk te maken. Rotterdam heeft genoeg voorbeelden om het voetgangersbeleid te delen. Zoals de voorkant van het Centraal Station en binnenkort de vernieuwde Coolsingel; brede boulevards bieden daar ruimte aan verkeer met verschillende snelheden. Omdat steden wereldwijd met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben, is het belangrijk om van elkaar te leren, aldus Bokhove.
Verandering van het standaard gedrag
Tijdens het congres gaat veel aandacht uit naar gedragsverandering. Volgens Bokhove is dit een van de belangrijkste thema’s voor de komende jaren. “Lopen is de verbindende schakel tussen de fiets of het openbaar vervoer en je eindbestemming. We willen mensen verleiden om de auto te laten staan door het laatste stukje lopen snel, makkelijk en veilig te maken De auto wordt vaak nog als statussymbool beschouwd, terwijl het in deze tijden veel logischer is om een gezonde leefstijl als statussymbool te zien.”
Nationale loopagenda
Tijdens de congresweek staat heel Rotterdam in het teken van lopen. En ook nationaal wordt aandacht besteed aan het onderwerp. Op woensdag 9 oktober wordt de Nationale loopagenda ‘Ruimte voor lopen’ ondertekend: een initiatief van een aantal provincies en gemeenten, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en diverse belangen- en onderwijsorganisaties, bekijk alvast meer op de site.
En op de ‘hardcore’ congresdagen (8 en 9 oktober) is er, naast alle Engelstalige activiteiten ook een Nederlandse programmalijn met de onderwerpen: kinderen, gedrag, de stad, data, drukte, route/ontwerp. Bekijk het programma en registreer.
Over Walk21
Walk21 is een internationale stichting die zich richt op het waarborgen en versterken van een voetgangersvriendelijke leefomgeving in steden. Tijdens het congres komen politici, stedenbouwkundigen, bestuurders en academici van over de hele wereld bijeen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. De afgelopen jaren werd Walk21 georganiseerd in onder meer New York, Calgary, Melbourne en Bogota.
Geïnteresseerden kunnen vóór 1 augustus nog tickets met korting aanschaffen.
Meer info : www.walk21rotterdam.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Watercoalitie: 'Onvoldoende maatregelen kabinet Schoof'
27 sep om 07:30 uurWater wordt in de gebouwde omgeving een steeds belangrijker issue. Niet voor niets werd de politiek daar deze…
Jubileum voor Vakbeurs Openbare Ruimte
24 sep om 07:30 uurPrecies twintig jaar geleden werd de eerste en meteen succesvolle editie gehouden van de Vakbeurs Openbare…
Inspiratiebron voor cruciale rol natuur in stedenbouw
16 sep om 07:30 uurStedenbouw gaat niet alleen over onder andere wijken, stenen en parkeerplaatsen, de openbare ruimte en groen…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Goede integrale groennorm maakt einde aan verwarring
10 sep om 07:30 uurTal van organisaties en partijen uit de bouw roepen de politiek op om te kiezen voor een realistische groennorm…
Reactie toevoegen