Verzorgingshuizen sluiten, wat nu?
Burgerinitiatieven ontstaan vaak als reactie op bestaand aanbod, wanneer dat niet aansluit op de behoeften van bewoners. Bijvoorbeeld omdat het plaatselijke openbaar vervoer minder rijdt of omdat er geen mogelijkheden meer zijn voor dagopvang. Een groep betrokken bewoners zet zich in om hier iets aan te doen.
Austerlitz Zorgt is een voorbeeld van een groeiend burgerinitiatief in gemeente Zeist. Bewoners zetten verschillende werkgroepen op met uiteenlopende taken: Austerlitz Eet, Austerlitz Rijdt, Austerlitz Klust en Austerlitz Beweegt. De coöperatie wil nu in het dorp beschermd wonen-units en seniorenwoningen realiseren.
't Zorghuus: samenwerk en samen bouwen
Ook in het Limburgse dorp Ysselsteyn, gemeente Venray, initieerden bewoners de nieuwbouw van zorgwoningen. Het dorp is in 1921 in de Peel gesticht en ligt relatief geïsoleerd: op zeven kilometer van de stad. Samenwerken en samen bouwen zit de bewoners dan ook ‘in de genen’, zoals ze zelf zeggen. Bij gebrek aan een passende woon-zorgaccommodatie voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking klopten wijkverpleegkundigen aan bij de Dorpsraad: hoe zorgen we ervoor dat deze mensen in het dorp kunnen blijven als ze niet (meer) zelfstandig kunnen wonen?
Lees verder in Stedebouw & Architectuur
Hoe het initiatief in Ysselsteyn tot stand kwam en wat er verder komt kijken bij het starten van een burgerinitiatief in wonen, welzijn en zorg leest u in de komende editie van Stedebouw & Architectuur, thema Zorg en Bouw. Met een lidmaatschap bij Acquire Publishing kunt u zich abonneren op dit magazine en maakt u bovendien gebruik van vele andere voordelen, waaronder toegang tot ons uitgebreide digitale bibliotheek.
Word nu lid en u ontvangt de komende editie van Stedebouw & Architectuur op vrijdag 27 februari.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Reactie toevoegen