Verticale sloppenwijk met wolkenkrabber van containers
Klik verder voor meer foto's.
“In 2030 zullen 6 van iedere 10 mensen in de wereld in stedelijk gebied wonen. Meer dan 90% van deze groei zal plaatsvinden in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Cariben,” aldus Carlos Gomez van CRG Architects. Om het gebrek aan huisvesting in derdewereldlanden op te vangen, ontwikkelde het bureau de Container Skyscraper.
Cilindrische toren
Het idee is om gerecyclede zeecontainers op elkaar te stapelen om veel en goedkope huizen op een klein oppervlak in het stedelijk gebied te realiseren. De stalen containers worden cilindrisch opgestapeld waardoor de hoeken overlappen. Het gaat om twee torens van 400 en 200 meter die volgens het architectenbureau voor maar één derde van de constructiekosten voor hetzelfde aantal standaardhuizen gebouwd kan worden.
“Het maximum aantal containers dat op elkaar gestapeld kan worden, is negen,” aldus Gomez. “Om deze hoogte te bereiken, hebben we een fundering nodig om de containers te ondersteunen.” De toren heeft dan ook een betonnen structuur ter versteviging.
Voorzieningen
De containers moeten zo worden gedraaid dat de toren van binnen hol is. Ook zorgt dit ervoor dat de ramen van de woningen niet op de buren uitkijken, maar op de stad. Er worden verschillende containers gemaakt, variërend van studiogrootte tot driekamerappartement, die uiteindelijk 5.000 mensen moeten gaan huisvesten.
Overige containers in de structuur zouden verticaal geplaatst worden om ruimte te bieden aan een lift, verticale tuinen, recreatieruimtes, winkels en andere voorzieningen. Bekabeling en rioleringssystemen zouden tussen de gaten van de structuur gemonteerd kunnen worden.
Kleurrijk concept
Iedere zijde van de toren moet een andere kleur krijgen, met iedere kleur als representatie van het verschil in temperatuur. Zo worden de rode containers aan het zuiden geplaatst, de blauwe aan het noorden en zowel groen als geel respectievelijk aan de oost- en westzijdes om de transitie van temperatuur te tonen.
Het ontwerp is momenteel puur conceptueel, zo geeft Gomez aan, en is gemaakt naar aanleiding van een internationale competitie waarin het gebruik van containers een vereiste was. Desondanks is CRG Architects in gesprek met verschillende organisaties om het ontwerp realiseerbaar te maken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec om 07:30 uur"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Reactie toevoegen