Verkiezing Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve Bedrijventerrein van Nederland
Door klimaatverandering wordt de kans op hevige regenbuien, extreme hitte en droogte of storm steeds groter in Nederland. Ook op bedrijventerreinen - Nederland telt ongeveer 3.500 bedrijventerreinen – kan dit voor problemen zorgen: instromend regenwater; onbegaanbare wegen; bloedhete parkeerplaatsen van asfalt of machines die oververhit raken. Een probleem, want bedrijventerreinen zijn hartstikke cruciaal voor onze economie. Op deze terreinen wordt 40 procent van het bruto regionaal product verdiend. Zeker 30 procent van de Nederlandse werkgelegenheid is er gevestigd. En dat niet alleen. Bedrijven op bedrijventerreinen zijn vaak stuwend van karakter, en zorgen weer voor werkgelegenheid elders in de gemeente of regio.
Om schade, overlast en gevaarlijke situaties op bedrijventerreinen te voorkomen, zijn klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen nodig. Maatregelen die bijvoorbeeld zorgen voor het verlagen van hoge temperaturen voor mensen en machines, zodat de werkzaamheden ook bij hitte gewoon door kunnen gaan. Of maatregelen die water slimmer en beter afvoeren bij heftige regenbuien.
Verkiezing Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve Bedrijventerrein van Nederland
Ken jij een ondernemersbestuur/parkmanagement/gebiedsontwikkelaar dat al goed op weg is met klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen? Dan wordt het tijd om hen in het zonnetje te zetten! Op Verkiezing Meest Klimaatadaptieve Bedrijventerrein van Nederland 2022 - CLOK vind je het inschrijfformulier, waarin jij kunt uitleggen welk terrein moet winnen én waarom. Aanmelden kan tot 15 oktober 2022.
Met deze verkiezing willen eerder genoemde organisaties aandacht vragen voor het belang van klimaatadaptatie en natuurinclusieve maatregelen en inspiratie bieden voor andere bedrijventerreinen met concrete handvatten, tips & tricks. Met de verkiezing willen we dus impact maken.
“Het veranderende klimaat gaat niet aan bedrijventerreinen voorbij, ook zij moeten aanpassen. In de praktijk is dat vaak uitdagend om aan te pakken met alle betrokken partijen en hun belangen. Toch lukt het soms wel. Door inspirerende successen in de volle zon te zetten, helpen we anderen op weg.” – Freya Macke, voorzitter van de jury
Op 24 november wordt het meest klimaatadaptieve en natuurinclusieve bedrijventerrein van Nederland gekozen, tijdens de Dag van Economische Zaken 2022 (op Papendal te Arnhem). Voorafgaand aan de uitreiking kiest een jury een top 3 van genomineerden, die wordt uitgenodigd voor de finale op 24 november. De jury bestaat uit: Freya Macke (Arcadis (voorzitter van de jury), Roeland Tameling (Parkmanagement Lage Weide), Edwin van der Strate (TAUW) en Jelle de Jong (IVN).
Meer artikelen met dit thema
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov 2024Jannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt 2024Bouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt 2024Wat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen