Het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan Duivendaal, ontworpen door LEVS architecten en veenenbos en bosch landschapsarchitecten, is goedgekeurd door de Wageningse gemeenteraad. Het plan richt zich op het creëren van een groen, autoluw en klimaatadaptief woongebied met 253 woningen dat naadloos aansluit op het aangrenzende park.
Vergroening én verdichting in Wageningen
De locatie, voorheen de thuisbasis van de Rijkslandbouwschool (nu de WUR), kent zeven monumentale gebouwen die worden behouden en geïntegreerd in de nieuwe stedenbouwkundige visie (opdrachtgever: Park Duivendaal B.V., bestaande uit Provascon Investments en Van der Leij Vastgoed Groep). Het plangebied Duivendaal is in tweeën gedeeld: een zone met monumentale gebouwen en kleinschalige nieuwbouw. Hier kiezen de ontwerpers richting het bestaande park voor variatie, verfijning en expressiviteit.
In het andere gebied, langs de singel, valt de keuze op een meer robuuste, krachtige bebouwing. Het gemengde programma omvat appartementen, zorgeenheden, studentenhuisvesting en een horecapaviljoen. In totaal gaat het om 253 extra woningen.
Zowel binnen als tussen de clusters variëren de kleuren en materialen. Opvallend is dat er ruimte is voor extra groen naast het verdichten. Dit lukt onder meer door de bouw van een ondergrondse parkeergarage met daarboven ruimte voor bovengrondse begroeiing en bomen.
Bestaande waardevolle bomen worden behouden in het park, wat resulteert in een autoluw en parkachtig woongebied met twee programmatische pleinen: het zorgplein en het cultuurplein met horecapaviljoen.
Het plan streeft naar een naadloze verbinding met de stad door het aangrenzende park de nieuwe buurt in te trekken. Zo ontstaat een grotere groenzone buiten de binnenstad. Ook worden bestaande wandelpaden vanuit het centrum doorgetrokken naar een fijnmazig padenstelsel over het terrein.
Bron: persbericht LEVS
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen