Verdriet, geluk en cultuur uitstralen met architectuur
Het project is een samenwerking tussen Koerdistan Regionale Overheid (KRG) en RWF World, met als doel het verhaal van de Koerden met de wereld te delen. Daarmee willen de organisaties een open dialoog aangaan om de toekomstige generaties van de Koerden een plek te geven.
Balans tussen emoties
“Het museum moet dus de geest van de Koerden overbrengen, hun rijke cultuur en de toekomst van Koerdistan,” aldus Libeskind. “Het ontwerp moest in die zin een balans vinden tussen twee extreme emoties: van verdriet en tragedie, gezien de geschiedenis van het volk, en van geluk en hoop, met de blik op de toekomst.”
Copyright: Hayes Davidson
Het 150.000 m2 grote museum moet gerealiseerd worden naast een eeuwenoud citadel in Arbil, de hoofdstad van de federale staat Iraaks-Koerdistan. De vorm van het museum, met vier in elkaar schuivende volumes, representeert de regio’s van Koerdistan: Iran, Irak, Syrië en Turkije. Deze onderdelen worden doorbroken door een lijn, die zich opsplitst in twee hoekige fragmenten; het verleden en de toekomst van de Koerden.
Symbolische architectuur
Libeskind legt uit: “De twee fragmenten creëren een emotionele tweeheid: een zware, ondoorzichtige massa, de Anfal Line, die de genocide onder het regime van Saddam Hoessein symboliseert, en de Liberty Line, een rasterwerk gevuld met vegetatie dat opstijgt naar de lucht en culmineert in een eeuwig brandende flam – een sterk symbool in de Koerdische cultuur.”
Copyright: Hayes Davidson
De twee lijnen komen samen in een open plein middenin het museum, bedoeld als vredige en meditatieve ruimte. Vanuit het plein voeren enkele waterstromen door de verschillende ruimtes van het museum. Deze staan symbool voor de rivieren en vruchtbare valleien van de Koerdische regio’s.”
De KRG hoopt met het project te starten zodra het gebied is gestabiliseerd en de dreiging van ISIS is geminimaliseerd. Bovendien staat de KRG er financieel slecht voor door het conflict, dus de organisatie is op zoek naar investeringen van derden voor het project.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
De Nederlandse woonzorgmarkt in internationaal perspectief
2 dec 2024In het kader van woningbouwbeleid en ouderenzorg moet Nederland de focus verleggen van…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Reactie toevoegen