Veel belangstelling voor projecten transformatieregeling
Het fonds, genaamd de Transformatiefaciliteit, is een revolverend fonds, waarbij projecten hun bijdrage later terug betalen. Daarom wordt verwacht dat in de toekomst nog veel meer projecten ondersteund kunnen worden. Jaarlijks leveren transformaties gemiddeld 10.000 woningen op en daarmee vormen ze een belangrijk onderdeel bij het aanpakken van het woningtekort.
Transformatiefaciliteit
Met de Transformatiefaciliteit hebben BZK en SVn een doeltreffende regeling voor het financieren van vaak complexe woningbouwprojecten. Met name in de eerste fase van de ontwikkeling komen partijen geregeld geld tekort. Kansrijke projecten komen vaak niet van de grond, wanneer banken in de planvormingsfase de ontwikkelkosten van zulke projecten niet voorfinancieren.
Bij de Transformatiefaciliteit kunnen projectontwikkelaars in de planvormingsfase wél aankloppen voor de financiering van bijvoorbeeld het verwerven van oude kantoor- of fabrieksgebouwen en het saneren en bouwrijp maken van de grond. Hierdoor kan sneller gestart worden met de (her)ontwikkeling van de locaties en gaan meer projecten door omdat ze nu wel voldoende financiering hebben. De ontwikkelaars moeten rond start bouw, dat is na ongeveer twee jaar tijd, de lening aflossen. Met dit geld kunnen vervolgens weer nieuwe projecten worden gefinancierd.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken: “De komende jaren moeten er veel woningen worden bijgebouwd, maar de ruimte is schaars. Kansrijke projecten blijven vaak liggen door een tekort aan voorfinanciering. Dankzij deze lening hebben projectontwikkelaars nu wel het geld om oude bedrijfslocaties geschikt te maken voor woningbouw. Daarmee leveren ze een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het woningtekort in Nederland.”
Nibbit-terrein
Een mooi voorbeeld van een financiering uit de Transformatiefaciliteit is het terrein van de voormalige Nibb-it-fabriek in Breda, waar minister van Ollongren vorig jaar een werkbezoek bracht. Op de plek waar in het verleden de bekende Nibb-it-zoutjes van de lopende banden rolden, heeft de Ontwikkelcombinatie NBU/Maas-Jacobs de handen ineen geslagen om ruim 600 nieuwe woningen op het voormalig fabrieksterrein te bouwen. Doordat NBU/Maas-Jacobs gebruikmaakte van de Transformatiefaciliteit, hielden ze de financiële ruimte over om nog twee andere projecten te starten. Die projecten bleken goed voor nog eens 235 woningen.
SVn
De Transformatiefaciliteit wordt beheerd en verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie van BZK heeft in 2019 €38 miljoen beschikbaar gesteld voor de Financieringsfaciliteit Binnenstedelijke Transformatie, kortweg de Transformatiefaciliteit. Eerder dit jaar is het vermogen met 20 miljoen euro uitgebreid naar 58 miljoen. In de tweede helft van 2021 worden de eerste aflossingen (inclusief rente) verwacht van in totaal ongeveer €6 mln. Dankzij deze aflossing komt er weer geld beschikbaar voor de financiering van nieuwe projecten. Zo houdt de regeling zichzelf in stand.
Meer informatie over de Transformatiefaciliteit en voorbeeldprojecten zijn hier te vinden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep om 16:00 uurSinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Podcast met ‘vakmeester’ Hans van Heeswijk
29 aug om 07:30 uurIn de nieuwe podcastserie Takumi - de Weg naar Meesterschap is architect Hans van Heeswijk de eerste die aan de…
Politieke steun nodig voor kustverdediging samen met natuur
23 jul om 07:30 uurIn de tweede aflevering van de S&A Podcast Luisterlandschap een gesprek met Fransje Hooimeijer universitair…
Positief marktsentiment onderhoud, renovatie en ‘biobased’
20 jun om 15:30 uurBij de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW draaide het om behoud en verduurzaming…
Reactie toevoegen