Urban Death Project: architect ontwikkelt duurzaam begraven
Ecologisch alternatief
Het project betreft een gebouw dat ontworpen is om één functie te vervullen: het ontbinden van lijken tot vruchtbare ‘aarde’. Dit materiaal kan gebruikt worden om groen te laten groeien, om zo de doden door te laten leven in de natuur.
“Het Urban Death Project faciliteert het proces van ontbinden om onze overledenen veilig en zacht te veranderen in vruchtbaar materiaal, om zo een betekenisvol, billijk en ecologisch stedelijk alternatief te bieden voor de bestaande opties van het verwerken van de doden,” aldus Spade.
Respect voor de aarde
Het zou zo werken: het lijk wordt in linnen gewikkeld en binnen enkele maanden met behulp van anaerobe en microbiële dissimilatie volledig ontbonden in een daarvoor ontworpen kamer. Wat overblijft is een ‘rijke compost’. “Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van balsemen, omdat het ontbinden een belangrijk onderdeel van het ontwerp is,” aldus Spade.
“Het is niet respectvol naar onze aarde en naar onszelf om onze doden te vullen met giftig vloeistof voordat we ze in de grond begraven.” Ze meldt daarbij dat er jaarlijks zo’n 2,8 miljoen liter balsemvloeistof gebruikt wordt in de Verenigde Staten, naast nog eens 9 miljoen meter aan hout en 90.000 ton aan staal om lijkkisten te fabriceren.
Duurzaam alternatief
“Crematie levert minder afval, maar stoot in de VS alsnog jaarlijks ongeveer 272 miljoen kilogram CO2 uit, het equivalent aan meer dan 70.000 auto’s op de weg in een jaar,” aldus Spade. “Het Urban Death Project is daarom een milieuvriendelijke en verantwoordelijke manier om met onze lijken om te gaan.”
Vooral in stedelijke gebieden zou deze methode uitkomst bieden, door verminderde ruimte voor begravingen wegens een snelgroeiende bevolking. Tevens wordt door de methode bewerkbaar land bespaard.
Prototype
Spade, een afgestudeerd architect van de Universiteit van Massachusetts, focust haar carrière op het ontwikkelen van ecologische, architectonische oplossingen die de mens centraal zetten. Haar Urban Death Project heeft op Kickstarter 91.000 dollar binnengehaald. Momenteel wordt verder gespaard om een prototype te ontwikkelen.
Meer informatie over het project vindt u op de website van Urban Death Project.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen