Unica ontvangt als eerste WKO-erkenning Bodem
Jan-Maarten Elias, directeur Unica Ecopower: “Deze erkenning is voor ons een belangrijke stap in het verder professionaliseren van onze integrale dienstverlening op het gebied van bodemenergiesystemen.”
Erkenning als aanjager van verdere professionalisering
Volgens het Wijzigingsbesluit Bodemenergiesystemen dienen bedrijven die WKO’s ontwerpen, installeren, beheren en onderhouden vanaf oktober te beschikken over een erkenning van de overheidsinstantie Bodem+. Om deze erkenning te krijgen, heeft een bedrijf één of meer certificaten nodig. Unica heeft zich laten certificeren voor het ontwerp, de realisatie, het beheer en onderhoud, zodat zij integrale klimaatinstallaties met WKO kan aanbieden.
Jan-Maarten Elias is blij met de erkenning van Bodem+: “De erkenning is de afsluiting van een lang, bestuurlijk traject op overheidsniveau rondom het Wijzigingsbesluit Bodemenergiesystemen, dat sinds 2010 bestaat en sinds 2013 van kracht is. Daarnaast zien we dit als het begin van een belangrijke professionaliseringsslag in onze bedrijfstak. Het is bovendien een signaal voor opdrachtgevers en eindgebruikers dat nieuwe én bestaande bodemenergiesystemen zeer rendabel en betrouwbaar kunnen draaien en kunnen voldoen aan duurzaamheidsambities.”
Wijzigingsbesluit Bodemenergiesystemen
Het Wijzigingsbesluit Bodemenergiesystemen bevat meerdere onderdelen. Voor het bovengrondse deel van bodemenergiesystemen zijn algemene kwaliteitscriteria vastgelegd in BRL 6000-00 en BRL 6000-21. Hierin worden onder meer eisen gesteld aan de opdrachtverstrekking, interne bedrijfsprocessen, medewerkers die werken met bodemenergiesystemen en de werkwijze van de gecertificeerde instelling. Voor het ondergrondse deel zijn algemene kwaliteitscriteria vastgelegd in BRL SIKB 11000, zoals de eisen die worden gesteld aan de competenties van de projectleiders. Technische uitvoeringseisen liggen vast in BRL protocol 11001.
Meer artikelen met dit thema
Welke wijken, buurten en kernen gaan van het aardgas af?
15 aug om 07:30 uurDe Handreiking Warmteprogramma ondersteunt gemeenten bij het opstellen van een Warmteprogramma. Dit programma…
Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen
20 feb om 11:30 uurEen groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…
Superslimme energie interface motiveert gebruiker
5 feb om 07:30 uurEqui is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…
Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024
1 feb om 11:30 uurAls transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…
Wat wordt de ultieme batterij in de gebouwde omgeving?
25 jan om 13:00 uurDe toekomst van onze fysieke leefomgeving zal op tal van manieren worden bepaald door de mogelijkheden die…
Gezond, duurzaam en betaalbaar wonen mogelijk maken
5 dec 2023Hoe gezond en energiezuinig is een verduurzaamde woning nu echt? In een uitgebreid onderzoek door de Woonbond…
Optimaal binnenklimaat in flexibel en circulair kindcentrum
16 nov 2023Leeuwarden is een prachtig kindcentrum rijker: IKC Middelsee. Het deze zomer opgeleverde gebouw is ontworpen…
Duurzame verlichting levert besparing op voor ROC Mondriaan
15 nov 2023Wat doe je als je bouwbudget bijna op is en er voor de buitenverlichting nog een forse offerte arriveert? Dan…
Reactie toevoegen