Leeuwarden is een prachtig kindcentrum rijker: IKC Middelsee. Het deze zomer opgeleverde gebouw is ontworpen door Wijbenga Tromp Architecten en adviseurs. Samenkomen, ontwikkelen en verbinden zijn de kernthema’s voor dit gebouw.
Optimaal binnenklimaat in flexibel en circulair kindcentrum
Het nieuwe gebouw is functioneel en herkenbaar ontworpen met als hoogste doel het faciliteren van een optimale ontwikkeling van de kinderen. Voor de leerweg van 0 tot 14 jaar zijn de gewenste functies verenigd in dit flexibele, circulaire en zeer energiezuinige gebouw. Daarbij wordt door de open structuur aan alle kanten een visuele verbinding gelegd met de wijk, het naastgelegen Landbouwmuseum én de natuur.
Demontabel
Met het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met flexibiliteit om te kunnen inspelen op groei en krimp. Daarom zijn er zoveel mogelijk niet dragende binnenwanden gebruikt die eenvoudig demontabel zijn.
Om alle functies van het gebouw met een oppervlakte van 2.500 m² optimaal tot zijn recht te laten komen, is ook gezorgd voor een gezond en behaaglijk binnenklimaat dat bijdraagt aan goede leerprestaties. Daarbij is het belangrijk dat de lucht in het gebouw goed wordt ververst en dat gebeurt in het IKC Middelsee in ruim voldoende mate.
Hoge cognitieve prestaties zijn gebaat bij het handhaven van de juiste temperatuur, waarbij het niet te warm en niet te koud wordt. De toegepaste installatie in Leeuwarden zorgt ervoor dat de warmte ook wordt hergebruikt. Een ruimte die te koud is, wordt verwarmd met warmte uit een lokaal dat warmte over heeft. Is er geen warmte over of is er juist koeling nodig, dan wordt dat met een zeer hoog rendement uit de buitenlucht gehaald. Men hoeft alleen de gewenste ruimtetemperatuur in te stellen, de rest gaat automatisch.
Laag energieverbruik
In de voorbereiding heeft Adviesbureau Innax constant gehamerd op het belang van het gewenste binnenklimaat voor de gebruikers en van een laag energieverbruik. Op voorhand is het klimaatsysteem goed bedacht en ontworpen. Tijdens de gebruiksfase van het gebouw worden de prestaties van de installatie geborgd door continue monitoring. Zodoende wordt het gebruiksgemak voor de gebruikers vergroot en kunnen zij zich volop richten op hun primaire rol in de kinderopvang en de basisschool.
Adviseur Wiggert Amsterdam (Innax) waardeert de opstelling van de opdrachtgever met de vraag naar circulaire oplossingen en de wens om daarin een voorbeeld te zijn voor anderen. Uit dit oogpunt kwam het van pas dat Daikin warmtepompen levert met een gerecycled koudemiddel, wat de milieu-impact nog verder verlaagt. Daarnaast zit onder het gebouw een opslag voor 60.000 liter regenwater, die onder meer wordt gebruikt voor de toiletten en 70 procent waterbesparing oplevert.
Scholenconcept
De klimaatinstallatie in IKC Middelsee is een voorbeeld van het Daikin Scholenconcept, wat een bewezen oplossing is om hoge prestaties binnen het geldende budget te realiseren. Zowel de ventilatie, de verwarming en koeling als ook de regeltechniek en monitoring komen uit de fabrieken van Daikin. Door dit concept te standaardiseren en integraal te werken worden tijdens realisatie kosten bespaard en faalkosten voorkomen.
De installatie in Leeuwarden is gemaakt door twee installateurs: Pranger-Rosier Installaties (onderdeel van Unica) en Koelvisie (VDK bedrijven). Beide installatiebedrijven hebben ruime ervaring met dit type gebouwen en het Daikin Scholenconcept.
Projectleider Klaas Buikema (Pranger-Rosier Installaties) waardeert het vertrouwen dat zij gekregen hebben om deze duurzame installatie te realiseren. Buikema: “Hiermee hebben we voor de leerlingen en het personeel een fijn klimaat kunnen realiseren. Op het gebied van klimaat hebben we gekozen voor een concept, waarbij we zowel verwarming, koeling, ventilatie als regeltechniek bij één leverancier onderbrachten.”
Ook in de samenwerking komen thema’s als samenkomen, ontwikkelen en verbinden weer terug. Vandaar dat Richard van der Lei (directeur Koelvisie) ten slotte stelt dat het gerealiseerde kindcentrum een mooi project is, met een installatie waarin alles samenkomt en goed op elkaar is afgestemd.
Betrokken partijen
Architect: Wijbenga Tromp Architecten en Adviseurs
Bouwmanagement: BCN Drachten
Installatieadviseur: Innax
Aannemer: Dijkstra Draisma
Installateurs: Pranger&Rosier (Unica) en Koelvisie (VDK)
Fabrikant klimaatinstallatie: Daikin
Dit artikel is afgelopen week verschenen in ons nieuwe themanummer Scholenbouw. Abonnees lezen deze editie in de Acquire bibliotheek. Neem anders een abonnement en krijg toegang tot al onze uitgaven en themanummers.
Tekst en beeld: Daikin
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Een gezond binnenklimaat voor leerlingen Esdal College
13 dec 2024Met de oplevering van het nieuwe Esdal College Borger is dit jaar een karakteristieke, energieneutrale en…
Inclusieve schoolgebouwen: wenselijk, maar ook praktisch en betaalbaar?
27 nov 2024Het is een goed en loffelijk streven dat onderwijsgebouwen toegankelijk zijn voor elke deelnemer aan onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov 2024Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov 2024Met een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Reactie toevoegen