Toparchitecten geven Parijse vervoersrevolutie vorm
Van de 68 nieuw te realiseren stations zijn negen aangemerkt als iconisch. Voor deze negen beeldbepalende stations zijn belangrijke rollen weggelegd in het masterplan. Grote architecten als Kengo Kuma & Associaties, Dominique Perrault, Enric Miralles Benedetta Tagliabue (EMBT) en Bordas+Peiro, Agence, Duthilleul, Elizabeth de Portzampac, BIG en Silvio d’Ascia zijn uitgekozen om een ontwerp te bedenken voor één van deze beeldbepalende metrostations. Ook het Amsterdamse architectenbureau Benthem Crouwel Architects sleepte een prestigieuze opdracht binnen van het Parijse megaproject: het ontwerpen van het nieuwe metrostation van de Parijse luchthaven Charles de Gaulle.
Bouwen aan nieuw erfgoed
De organisatie achter de Grand Paris Express wil met bovenstaande toparchitecten bouwen aan nieuw grootstedelijk erfgoed, in lijn met grote architecturale werken die in de tweede helft van de twintigste eeuw een stempel hebben gedrukt op de Franse geschiedenis. De hoofdgedachte achter het grootse project is het verbinden van Parijse voorsteden, zonder dat het verzadigde centrum van Parijs wordt aangedaan. Ook een betere bediening van de luchthavens van Orly en Roissy staat hoog in het vaandel.
De architecten hebben overigens nog wel even de tijd: volgens de huidige planning moet het miljardenproject klaar zijn voor 2030.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen