Technologisch baanbrekend ontwerp voor Universiteit van Tel Aviv
Het winnende ontwerp werd gekozen uit 128 deelnemende studio’s van over de hele wereld. Kenmerkend aan het ontwerp van Atelier d’Architecture is de ‘matrix van verticale lijnen’ die een huid over het drie verdieping tellende, 6.000 m2 grote gebouw trekt.
Iconische architectuur
De universiteit zal twaalf onderzoekslaboratoria huisvesten, waaronder voor neurologie en moleculaire elektronica, maar ook kantoor- en openbare ruimtes. Het project moest zeer nauwkeurig worden uitgevoerd – de studio laat weten dat soortgelijke projecten vaak een foutmarge van minder dan 1 millimeter per 100 m2 hanteren – in verband met de wetenschappelijke faciliteiten die worden gerealiseerd.
“We hadden gekozen voor deze competitie omdat we men op het raakvlak van vooruitgang en menselijk streven willen uitdagen,” aldus architect Alexis Peyer. “Nanowetenschap en nanotechnologie horen bij de meest baanbrekende zoektochten van de mensheid. Het meest uitdagende aspect van dit project was dan ook om een zeer technisch gebouw te ontwerpen specifiek voor wetenschappelijk onderzoek, maar toch een sterke en iconische architectuur te behouden voor de Tel Aviv University campus.”
Beeld door Strelka KB
Duurzaamheid
Het gebouw moest tevens zeer duurzaam worden gebouwd, vooral omdat laboratoria doorgaans vijf maal zoveel water en energie verbruiken dan een doorsnee huis of kantoor. Daarom zijn diverse duurzaamheidsoplossingen toegepast, waaronder de verticale panelen om natuurlijk licht te reguleren, speciaal glas dat zonne-energie optimaliseert, zonnepanelen, regenwater recycling en natuurlijke ventilatie om het gebouw te verkoelen.
Het nieuwe centrum voor de universiteit moet in 2020 klaar zijn.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Reactie toevoegen