SUSREG geeft duurzame impuls aan ontwikkeling van regio’s
Er zijn 17 partners betrokken uit 9 regio’s in 6 landen, waaronder in Nederland de Stadsregio Arnhem Nijmegen en Omgevingsdienst Midden-Holland. Daarnaast zijn nog 7 andere regio’s betrokken in Spanje (2), Italië (2), Tsjechië (1), Denemarken (1) en Cyprus (1). De Hogeschool Utrecht ondersteunt het project met haar didactische kennis vanuit de opleiding voor Master in Urban Area Development. Een andere belangrijke partner is ISOCARP, de internationale beroepsvereniging van stedenbouwkundigen.
Jarenlange experts op het gebied van duurzame stedenbouw
"We zijn verheugd dat wij als jarenlange experts op het gebied van duurzame stedenbouw geselecteerd zijn om SUSREG te coördineren en als kennispartner de trainingen voor de Nederlandse regio’s te verzorgen. Dit project geeft een positieve impuls aan de duurzame ontwikkeling in een flink aantal regio’s en draagt bij aan een Europese blauwdruk voor duurzame stedenbouw.", aldus drs. Erik Alsema, senior adviseur bij W/E.
Met een totaal projectbudget van € 1,5 mln. wil Europa een impuls geven aan duurzame regionale en stedenbouwkundige planning. SUSREG kent drie fases: In fase één wordt een gestructureerde procesaanpak opgesteld op basis van praktijkvoorbeelden uit de deelnemende landen. Hierbij wordt onder meer de software tool GPR Stedenbouw ingezet. Deze procesaanpak vormt de basis voor een trainingsaanbod dat per land door de lokale kennispartner wordt aangepast aan lokale omstandigheden, wensen en mogelijkheden. In fase twee van het project worden in elke regio specifieke ‘case studies’ uitgevoerd die dienen als voorbeelden van een gestructureerde aanpak.
Medewerkers van de regio’s ontvangen on-the-job coaching bij hun werk aan de eigen case study. Fase drie, tenslotte, staat in het teken van bredere kennisoverdracht: op basis van de ervaringen en praktijkvoorbeelden die in fase één en twee zijn opgedaan worden trainingen aangeboden aan de beroepsgroep van stedenbouwkundigen. De verdere verspreiding van de kennis en het trainingsmateriaal – bijvoorbeeld via netwerkbijeenkomsten met regionale organisaties – vormt een belangrijk aandachtspunt binnen het SUSREG project. Het project start in april 2013 en zal ruim 2 jaar lopen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei om 08:37 uurDeze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
Bouwen voor een groene toekomst: horizon verleggen naar 2060
15 mei om 11:00 uurIn een deze week gepubliceerde studie concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de…
Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken
1 mrt om 10:00 uurDe Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…
Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat
6 feb om 07:30 uurDe huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…
Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China
19 dec 2023In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…
Minister voor Beleving dient mens, emoties en ervaringen
18 dec 2023In de bouw- en mobiliteitswereld wordt onder meer vol verwachting uitgekeken naar de…
WeerWoord 2030 biedt antwoorden voor klimaatverandering
30 nov 2023De wereld gaat vanaf vanavond in Dubai opnieuw op zoek naar antwoorden die moeten leiden tot een daling van het…
Reactie toevoegen