Studentenhuisvesting nichemarkt met kansen
Hoger onderwijs is cruciaal voor de kenniseconomie van Nederland. Zonder goed onderwijs geen kennis, geen nieuwe wetenschappers, geen toegepast onderzoek en geen innovatie. Zoals het hoger onderwijs (HO) de motor van de kenniseconomie is, is goede studentenhuisvesting de accu van die motor. De markt voor studentenhuisvesting zal de komende jaren gestaag blijven groeien. Vanwege de continuïteit van de vraag en de toenemende interesse van beleggers kan gesproken worden van een interessant marktsegment.
In samenwerking met het ministerie van BZK heeft Kences (brancheorganisatie voor studentenhuisvesting) in 2012 de landelijke monitor voor studentenhuisvesting laten ontwikkelen door ABF Research. Een belangrijk onderdeel hierin is het jaarlijks meten van de woonwensen van studenten. De monitor geeft inzicht in de aantallen HO studenten die de komende jaren in de 29 studentensteden komen wonen en ook hoe ze willen wonen. Hiermee kan het benodigde aantal en het type studentenwoningen per stad voor de komende tien jaar vrij nauwkeurig worden bepaald. Voor onder meer beleidsmakers en marktpartijen is deze – vrij beschikbare - marktinformatie van groot belang.
In de grafiek is de (absolute en relatieve) toename van het aantal studenten tot 2020 per studentenstad te zien. Het verschil in woonsituatie tussen WO en HBO studenten zorgt voor een verschil in de vraag naar studentenhuisvesting in de diverse studentensteden. De behoefte is het grootst in de steden Amsterdam, Groningen, Utrecht en Rotterdam. Dat zijn tegelijkertijd ook de steden waar investeringen in studentenhuisvesting het meest aantrekkelijk zijn.
Uit de ‘Kamernoodinventarisatie’(2012) van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) blijkt, dat het tekort aan studentenwoningen ongeveer 30 duizend woningen bedraagt. Voor studentenhuisvesting zijn vooral de voltijdstudenten in het hoger onderwijs (HO) van belang. Het ministerie van OC&W verwacht, dat het aantal studenten tot 2020 met 85 duizend zal toenemen. Als gevolg hiervan stijgt de vraag naar studentenhuisvesting in de studentensteden tot 2020 met 33 duizend.
Om het tekort aan studentenwoningen weg te werken moeten er tot 2020 dus zeker 60 duizend extra woningen gerealiseerd worden. De hiermee gemoeide investering bedraagt minstens 4 miljard euro. Gelet de achterblijvende kwaliteit van een flink deel van de huidige studentenwoningen is de marktpotentie de komende jaren nog aanzienlijk groter.
De landelijke uitkomsten en de lokale rapportages over studentensteden zijn te vinden op de website www.wonenalsstudent.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec om 07:30 uurEindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep om 16:00 uurSinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen