StrataCell tegen wortelopdruk rond Centraal Station Arnhem
Centraal Station Arnhem
Rond het Centraal Station Arnhem komt een natuurstenen bestrating te liggen. Omdat er nog vier bomen geplaatst moeten worden die niet in het plan waren opgenomen, bestaat er kans op wortelopdruk. Gemeente Arnhem wilde het straatwerk in een ongeschonden staat laten, maar tevens een perfecte voedingsbodem voor de bomen realiseren.
Hiervoor heeft de firma Copijn uit Utrecht in samenwerking met Van Helvoirt Groenprojecten uit Schijndel een oplossing geboden door te werken met producten uit het Greenleaf assortiment van Joosten Kunststoffen BV. Voor dit project is speciaal gekozen voor StrataCell.
Wat is StrataCell
De StrataCell is ontworpen voor toepassingen onder zware omstandigheden zoals een grote verticale last. StrataCell kan het wortelgestel dichter bij de toplaag brengen. Ingenieurs hebben gecalculeerd dat met een gronddekking van slechts 30cm granulair materiaal een StrataCell systeem een kracht van 550 kPa kan dragen. Greenleaf producten hebben bij een ondergrondse toepassing een levensduurverwachting van meer dan 100 jaar en zijn in deze periode niet biologisch afbreekbaar.
Waarom StrataCell voor dit project?
Het is belangrijk om de bomen een jarenlange perfecte voedingsbodem te geven om in te kunnen groeien. In de praktijk blijkt dit vaak voor problemen te zorgen. Om een stabiele ondergrond te creëren voor bestrating wordt de grond rondom de bomen vaak te veel verdicht. Door de hoge verdichting van de grond in de groeiplaats zullen de wortels door te weinig ruimte een weg naar boven zoeken. Dit heeft opdrukken van de bestrating en beperking van de groei van de boom tot gevolg. Iets wat de Gemeente Arnhem heeft weten te voorkomen door het gebruik van StrataCell.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Talloze manieren om te bouwen mét vleermuizen
15 okt om 07:30 uurVleermuizen bezitten een beschermde status en vormen daarom vaak een sta in de weg voor de bouwsector. Duik nu…
Dashboard leefomgeving op basis van ‘marktgedragen data’
14 okt om 07:30 uurMet het binnenkort te lanceren Nationaal Dashboard Duurzame Leefomgeving is er een nieuwe tool beschikbaar die…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Met Tweede Groene Ring nieuwe ruimtelijke kansen voor Leiden
9 okt om 07:30 uurOpgaven als de energietransitie, mobiliteit en de enorme woningbouwopgave leggen in elke gemeente een claim op…
Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties
7 okt om 13:00 uurHet is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou…
Reactie toevoegen