StrataCell tegen wortelopdruk rond Centraal Station Arnhem
Centraal Station Arnhem
Rond het Centraal Station Arnhem komt een natuurstenen bestrating te liggen. Omdat er nog vier bomen geplaatst moeten worden die niet in het plan waren opgenomen, bestaat er kans op wortelopdruk. Gemeente Arnhem wilde het straatwerk in een ongeschonden staat laten, maar tevens een perfecte voedingsbodem voor de bomen realiseren.
Hiervoor heeft de firma Copijn uit Utrecht in samenwerking met Van Helvoirt Groenprojecten uit Schijndel een oplossing geboden door te werken met producten uit het Greenleaf assortiment van Joosten Kunststoffen BV. Voor dit project is speciaal gekozen voor StrataCell.
Wat is StrataCell
De StrataCell is ontworpen voor toepassingen onder zware omstandigheden zoals een grote verticale last. StrataCell kan het wortelgestel dichter bij de toplaag brengen. Ingenieurs hebben gecalculeerd dat met een gronddekking van slechts 30cm granulair materiaal een StrataCell systeem een kracht van 550 kPa kan dragen. Greenleaf producten hebben bij een ondergrondse toepassing een levensduurverwachting van meer dan 100 jaar en zijn in deze periode niet biologisch afbreekbaar.
Waarom StrataCell voor dit project?
Het is belangrijk om de bomen een jarenlange perfecte voedingsbodem te geven om in te kunnen groeien. In de praktijk blijkt dit vaak voor problemen te zorgen. Om een stabiele ondergrond te creëren voor bestrating wordt de grond rondom de bomen vaak te veel verdicht. Door de hoge verdichting van de grond in de groeiplaats zullen de wortels door te weinig ruimte een weg naar boven zoeken. Dit heeft opdrukken van de bestrating en beperking van de groei van de boom tot gevolg. Iets wat de Gemeente Arnhem heeft weten te voorkomen door het gebruik van StrataCell.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec om 07:30 uurEindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec om 07:30 uur"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec om 07:30 uurIn de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec om 07:30 uurAl geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov om 07:30 uurJannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Reactie toevoegen