Stek Oost brengt jongeren en statushouders samen in circulaire thuisbasis
Stek Oost, een gebouw gerealiseerd op een voormalig trainingsveld van voetbalvereniging Zeeburgia in Amsterdam-Watergraafsmeer, is een uniek project waarin duurzaamheid en circulariteit centraal staan. In de eerste plaats omdat het gebouw bestaat uit studio’s die eerder deel uitmaakten van ‘De Orangerie’, een gebouw uit Eindhoven. De Orangerie werd de afgelopen jaren gebruikt als asielzoekerscentrum en het gebouw is begin dit jaar volledig gedemonteerd met als doel om zoveel mogelijk onderdelen opnieuw te gebruiken.
In totaal werden 250 studio’s gereinigd, opgeknapt, voorzien van een nieuwe badkamer en keuken om opnieuw te worden ingezet in Stek Oost. Ook de vloeren, buitenpanelen en daken van De Orangerie zijn in Stek Oost verwerkt. Zelfs de plafondpanelen van De Orangerie zijn teruggegaan naar de leverancier.
Circulair bouwen in kort tijdsbestek
De duurzaamheid van Stek Oost komt tevens tot uiting in de all-electric energievoorziening. Bas de Haan, directeur NEZZT: “In dit project kunnen wij onze ambitie om honderd procent circulair te bouwen, vrijwel helemaal realiseren en dat geeft een enorme kick. Met dit project laten we, samen met Stadgenoot, zien dat circulair en duurzaam bouwen écht realistisch is en bovendien kan worden gerealiseerd in het zeer korte tijdsbestek van enkele maanden.”
Gangmakers en gemeenschappelijke ruimtes
Naast circulariteit en duurzaamheid wordt flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van een gemeenschap binnen Stek Oost. Dat gebeurt enerzijds via de aanwezigheid van gemeenschappelijke ruimtes als een huiskamer, studieruimte, binnentuin en plein. Anderzijds committeert elke bewoner zich om zich één uur per week in te zetten voor de gemeenschap. De bewoners worden hierbij begeleid door ‘gangmakers’ die afkomstig zijn van de Academie voor de Stad, een organisatie die als doelstelling heeft om studenten actief te laten bijdragen aan de ontwikkeling van de stad Amsterdam.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Placemaking: geringe ingrepen met grote impact
1 mei om 07:30 uur 14 minHoe maak je openbare ruimtes aantrekkelijker, leefbaarder en functioneler voor een gemeenschap? Dat is het vak…
Ruimte voor nieuwe verhalen in vloeibare stad
30 apr om 07:30 uur 5 minAls gasthoofdredacteur van ons nieuwste magazine, thema Transformatie & Transities, maakte architect…
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Ruimtegenoten: voor een toekomstbestendige woningvoorraad
18 mrt om 07:30 uurHoe kunnen we de huidige woningvoorraad beter verdelen, zodat er zo min mogelijk nieuwe woningen bijgebouwd…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Reactie toevoegen