Stedenbouwkundige Ton Schaap ontvangt 43e BNA Kubus
Schaap heeft als opdrachtgever vanuit de stedenbouw bijgedragen aan aansprekende en samenhangende gebiedsontwikkelingen en daarmee de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige architectuur mogelijk gemaakt. Volgens de jury vormt dit ‘oeuvre’ een goed uitgangspunt voor een discussie over hoe nieuw elan te geven aan hedendaags opdrachtgeverschap. Deze zal dan ook worden gevoerd tijdens de uitreiking van de Kubus tijdens de BNA Architectendag op 4 november.
Leiderschap en visie bekroond
Nederland kent een sterke traditie in publiek opdrachtgeverschap, met hoogwaardige bebouwde leefomgeving en architectuur als resultaat. Die traditie is de laatste jaren danig verwaterd, aldus de BNA. De jury zocht voor haar bekroning dan ook naar personen die in gebiedsontwikkeling juist daarmee aansprekende resultaten hebben bereikt. Ze meent deze in de figuur van stedenbouwkundige Ton Schaap te hebben gevonden.
Debat over de supervisor van morgen voor de stad van morgen
Met de toekenning van de BNA Kubus wil de jury onderstrepen dat professionals als Ton Schaap hard nodig zijn. Personen die leiderschap aan de dag leggen, partijen weten te verbinden, eigenaarschap voor de opgave opeisen en in staat zijn hun weg te kiezen binnen een operationele en organisatorische context. De jury wenst iedere gebiedsontwikkeling iemand als Ton Schaap toe. In samenspel met Schaap zal een debat plaatsvinden over ‘de supervisor van morgen voor de stad van morgen’ tijdens de uitreiking van de Kubus op 4 november. Meer informatie hierover volgt in oktober via de kanalen van BNA.
Over Ton Schaap
Ton Schaap is als stedenbouwkundige opgeleid aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Na zijn afstuderen in 1982 trad hij in dienst bij de Dienst Ruimtelijke Ordening in diezelfde stad. De voorbije drie decennia heeft Schaap leiderschap getoond in zijn rol als superviserend stedenbouwkundige van belangrijke stedelijke ontwikkelingen. De publieke ruimte was en is voor hem een groot goed, dat wat hem betreft niet mag ondersneeuwen ten gunste van marktbelangen. Schaap kan bogen op een belangwekkend oeuvre dat ook buiten Amsterdam zicht- en tastbaar is, van Hengelo tot de Houthavens en van Enschede tot het Oostelijk Havengebied.
Jury 43e BNA Kubus
Edward Schuurmans, voorzitter (KCAP, bestuur BNA), Heleen Aarts (CEO Amvest), Francine Houben (Mecanoo, ontvanger 42e Kubus in 2018), Marc Koehler (Marc Koehler Architects), Ed Nijpels (Uitvoeringsoverleg Klimaatakkoord) en Harm Tilman, secretaris (publicist).
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov 2024Welke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov 2024De gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Reactie toevoegen