Sprinklerbranche: geen last van de crisis
Dat de sprinklerbranche de wind mee heeft, is een gevolg van het nieuwe Bouwbesluit. Ook de terugtredende rol van de brandweer en de verschuiving van nieuwbouw naar herbestemming van gebouwen, van leegstand naar duurzame huisvesting, speelt een rol. Bovendien is er sprake van verminderde beschikbaarheid van bluswater.
De sprinklerinstallatie
De opmars van de sprinklerinstallatie is sinds 1970 niet te stuiten en deze lijn zal zich ook voort gaan zetten. Een sprinklerinstallatie zorgt ervoor dat een brand geheel automatisch zonder tussenkomst van mensen een brand signaleert, door meldt, controleert en in negen van de tien gevallen ook blust. Hierdoor blijft de brand klein en kunnen mensen veilig vluchten en wordt het pand gespaard.
De techniek van de sprinklerinstallatie is de laatste jaren enorm verbeterd voor wat betreft aanspreeksnelheid en sproeidichtheid op maat. Doordat de sprinklerbranche wordt gesteund door de brandweer en verzekeraars in de vorm van een inspectie- en certificeringsregeling, is en blijft de betrouwbaarheid van een sprinklerinstallatie erg hoog.
De watermistinstallatie
Ingegeven door de verminderde beschikbaarheid van bluswater, de beperkte fysieke mogelijkheid om leidingen in een gebouw te monteren, de angst voor waterschade, en de beperkte redzaamheid van sommige bevolkingsgroepen is met name de watermistsprinklerinstallatie in opmars. In Nederland is inmiddels circa 800.000 vierkante meter gebouwoppervlakte met deze nieuwe techniek beveiligd. Het succes van watermistinstallaties is terug te voeren op het principe van het maximaal benutten van het koelende en warmte-absorberende vermogen van water door waterdeeltjes extreem klein te maken. Hierdoor wordt er slechts 20 procent van de hoeveelheid water gebruikt in vergelijking met traditionele sprinklertechniek.
De woningsprinkler
Momenteel staat de woningsprinkler volop in de belangstelling, met name gestimuleerd door de brandweer. Op zich een goede ontwikkeling waar men toch kritisch naar moeten blijven kijken. Kenmerkend voor de woningsprinkler is dat deze ontwikkeld is voor het redden van mensenlevens en niet per definitie gericht is op behoud van inventaris en goederen. Kritisch blijven kijken inderdaad. Momenteel worden systemen aangeboden voor lage kosten die onvoldoende druk en capaciteit leveren omdat dat gunstig uitkomt met het oog op de aangeboden drinkwatercapaciteit.
Ook worden er steeds vaker loodgieters ingeschakeld voor de aanleg van sprinklerinstallaties. Daarom is kwaliteitsbewaking van belang. Als je die niet inbouwt, is het wachten op de eerste brand waarbij de sprinkler niet doet wat wij er van verwachten, en dat is frustrerend, gezien de langzaam en zorgvuldig opgebouwde reputatie van de sprinkler in Nederland. Om die kwaliteitsbewaking van de grond te krijgen zijn belangrijke stappen gezet. Sinds kort is de NEN 2077 gepubliceerd die als norm wordt gehanteerd voor toepassing van woningsprinklers. Als vervolg hierop wordt binnenkort de certificeringsregeling woningsprinklerinstallateurs uitgegeven. Door de Nederlandse Organisatie voor Brandveiligheid (NVOB) is daarvoor een speciale vereniging opgericht: Vereniging Woningsprinkler Installateurs (VWI) die nauw samenwerkt met de brandweer.
Meer weten? Download hieronder het volledige artikel over sprinklers, zoals verschenen in het themakatern Brand/veiligheid van Stedebouw & Architectuur.
Meer artikelen met dit thema
Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’
27 feb om 07:30 uurNa de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…
Reactie toevoegen