Scholen hebben baat bij groen
Een van die problemen is het slechte binnenklimaat. Toenmalige Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol luidde in 2009 de noodklok voor het binnenklimaat in scholen. De gezondheid en prestaties van meer dan een miljoen kinderen stonden onder druk door de onfrisse werkelijkheid van de Nederlandse schoolgebouwen, aldus Van der Pol. Met meer groen in de klas kan een enorme stap worden gezet. Groen zuivert de lucht en vermindert concentraties CO2 en vluchtige organische stoffen en maakt zo scholen frisser en gezonder. De verdamping door planten in een gebouw leidt tot minder droge lucht: minder hoofdpijn en betere concentratie.En dat vertaalt zich in betere schoolprestaties. In een praktijktest in acht basisschoolklassen verbeterden de schoolprestaties met 20 procent wanneer planten in de klas geplaatst werden.
Thermische isolatie en hittestress
Tot zover heel kort de winst van binnengroen. Met buitengroen zijn weer andere voordelen te behalen. Groen in de nabijheid van het schoolgebouw vermindert in de zomer hitte. Minder hittestress is prettig voor leerlingen en personeel maar ontlast tevensde installaties.Groen op het dak en aan de gevel vergroot de thermische isolatiewaarde, met als gevolg minder stookkosten eneen koeler gebouw in de zomer. Buitengroen verhoogt het welbevindenvan mensen: uitzicht op groen, binnen en buiten, heeft een stressreducerende werking en verbetert het concentratievermogen. Bovendien nodigen groene schoolpleinen uit tot buiten spelen.
Groene schoolpleinen
Een aantrekkelijk en functioneel goed ingericht groen schoolplein draagt ook bij aan een beter sociaal klimaat op het plein. En stimuleert de lichamelijke activiteit waardoor kinderen minder last hebben van overgewicht en een betere motoriek ontwikkelen.Groene schoolpleinen openen ook de weg naarhet aanleggen van moestuinen.Een moestuin kan de kinderen zeer betrekken bij het groen en als bijvangst stimuleert zo’n tuinhet eten van groente en fruit.Een groener schoolterrein en een groenere buitenruimte hebben ook een pedagogische meerwaarde: groen in de leeromgeving bevordert de cognitieve ontwikkeling (werkgeheugen en concentratievermogen).Niet voor niks zijn de Buitenlesdagen van Jantje Beton zo enorm populair. Heel veel scholen die op die dag voor het eerst in aanraking komen met buiten leren nemen het op als vast onderdeel in hun curriculum.
OBS De Kariboe, Heemskerk
Hoe een vergroend schoolplein werkt is goed te zien in Heemskerk. OBS De Kariboe verhuisde in 2012 naar een nieuwe locatie. Een mooie aanleiding om een sterk en innovatief vergroend schoolplein aan te leggen. Er zijn tal van elementen uit de natuur te vinden. Een klimrots, een vlindertuin en een doolhof van wilgentenen en – voor het geven van les in de buitenlucht – zelfs een amfitheater. Erzijn moestuinen aangelegd waar kinderen aan de slag kunnen met groenverzorging. Hier bevinden zich ook insectenhotels.Kinderen komen zo in aanraking met wat er groeit en bloeit in de natuur. In het verlengde daarvan worden ook buiten school initiatieven ontplooid, zoalscampagne Bulbs4Kids, dat als doel heeft kinderen op een laagdrempelige, spannende manier kennis te laten maken met de natuur. “Door zélf bloembollen te planten, leren ze bloembollen spelenderwijs van dichtbij kennen. Zij zien dan met eigen ogen hoe de bloembollen uitgroeien tot schitterende bloemen. Deze ervaring blijft ze een leven lang bij!”
Dit artikel is verschenen in Stedebouw en Architectuur 05/2019. Lees meer van Stedebouw en Architectuur in onze bibliotheek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov om 16:00 uurMet een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Themanummer Scholenbouw: inclusief, adaptief en monumentaal
13 nov om 07:30 uurOns nieuwe themanummer Scholenbouw is uit! Met de Architect van het Jaar (De Zwarte Hond: coverstory met Bart…
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Congres Scholenbouw: ‘Iedereen kan impact maken’
6 nov om 07:30 uurNog een week en het grote Duurzame & Gezonde Scholen Congres begint in Omnisport Apeldoorn. Met een…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Reactie toevoegen