’s Werelds hoogste park op 1.600 meter hoogte
Een echt project
“Stel je voor dat je het Central Park van New York een kwartslag draait, oprolt en draait,” aldus Carlo Ratti. Dit idee, hieronder gevisualiseerd, leidt tot een superslank en superhoog gebouw dat niet simpelweg een marketingstunt is. The Mile is ‘een echt project’, beweert Ratti, en hij laat weten dat de nu nog anonieme opdrachtgever met enkele steden in gesprek is om een geschikte locatie te zoeken.
The Mile is precies dat: een mijl hoog gebouw. Daarmee is het twee keer zo lang als het momenteel hoogste gebouw, de Burj Khalifa in Dubai (828 meter). Bezoekers bestijgen de metershoge toren door middel van diverse capsules die op wisselende snelheid in een baan rond de 20-meter brede schacht van het gebouw draaien.
Baanbrekende constructie
Onderweg genieten zij van een continu veranderend uitzicht, met als letterlijk toppunt het uitkijkpunt Sky Deck. In de ‘kroon’ van het gebouw kan men ook een park, promenade en restaurant vinden. Sommige capsules zijn bovendien meer dan alleen een transportmiddel en bieden diensten als vergaderzalen, spa’s en zelfs concertzalen. De toren zelf is bekleed met veel groen, biedt daardoor ruimte aan talloze diersoorten en heeft zijn eigen ecosysteem.
Om een dergelijke constructie mogelijk te maken is door ingenieursbedrijf Schlaich Bergermann Partner een ‘baanbrekend lichtgewicht structuur’ ontwikkeld. Hiermee wordt een schacht gemaakt die door een web van spankabels in stand wordt gehouden, resulterend in een ‘ruimtelijk evenwicht van krachten’.
Het ontwerp wordt gepresenteerd op het vastgoedevenement MIPIM 2016 in Cannes op 16 maart.
Hoogbouw in de lift
We kijken steeds meer naar de ruimte boven ons. Recent werd nog de op één na hoogste wolkenkrabber ter wereld gerealiseerd, de 632 meter hoge Shanghai Tower, en we hebben sinds begin 2016 officieel 100 bijzonder hoge gebouwen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Reactie toevoegen