’s Werelds grootste 3D-geprinte gebouw voor off-grid wonen
Duurzame stedelijke ontwikkeling
SOM maakte het gebogen gebouw in samenwerking met de Amerikaanse afdeling van Oak Ridge National Laboratory en noemt het ‘’s werelds grootste 3D-geprinte polymeergebouw’. In de structuur zit een zelfvoorzienende batterij die verbonden kan worden met een speciaal voor het project ontworpen auto, die over een soortgelijke batterij bezit.
Het project is onderdeel van het initiatief Additive Manufacturing Integrated Energy (AMIE), dat nieuwe manieren van het gebruik van elektriciteit onderzoekt. Met dit project wordt getoond hoe energie tussen een gebouw en een voertuig gedeeld kan worden, specifiek voor duurzame stedelijke ontwikkeling.
Hoe het werkt
Het gebouw van SOM bestaat uit multifunctionele, 3D-geprinte panelen. Deze dienen als schil, maar ook als draagstructuur, isolatiemateriaal en bescherming tegen vocht. Hierdoor wordt bespaard op afval en materiaal. “Wij optimaliseerde de vorm van het gebouw om de hoeveelheid aan gebruikt materiaal te reduceren, en ook om mogelijkheid van 3D-printers om complexe en organische vormen te produceren,” aldus SOM.
De structuur is 11,6 meter lang, 3,7 meter breed en 3,7 meter hoog. In het dak zijn zonnepanelen geïntegreerd die de batterij onder het gebouw voeden, zodat het gebouw ’s nachts voorzien wordt van licht. Het voertuig, op zijn beurt, genereert ook zelf energie. Bijzonder aan het systeem is dat de twee energie delen via een draadloze verbinding.
De energie wordt via elektromagnetische velden uitgezonden en vervolgens opgevangen en verspreid door een ontvanger in het gebouw/voertuig. “Het project is een pionier in draadloze, tweerichtings verzending van energie tussen een 3D-geprint voertuig en PV-cellen,” aldus SOM.
3D-print in bouw
Dat 3D-printen doorbreekt in de bouwsector kan iedereen beamen. Zo wordt er geëxperimenteerd met 3D-printing en biobased materiaal, zijn er wilde plannen voor het 3D-printen met gerecycled materiaal (onderwater!) en gebruikt de speciale Pylos 3D-printer zelfs aarde als bouwmateriaal.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden
2 okt om 07:30 uurOndanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Reactie toevoegen