’s Werelds grootste 3D-geprinte gebouw voor off-grid wonen
Duurzame stedelijke ontwikkeling
SOM maakte het gebogen gebouw in samenwerking met de Amerikaanse afdeling van Oak Ridge National Laboratory en noemt het ‘’s werelds grootste 3D-geprinte polymeergebouw’. In de structuur zit een zelfvoorzienende batterij die verbonden kan worden met een speciaal voor het project ontworpen auto, die over een soortgelijke batterij bezit.
Het project is onderdeel van het initiatief Additive Manufacturing Integrated Energy (AMIE), dat nieuwe manieren van het gebruik van elektriciteit onderzoekt. Met dit project wordt getoond hoe energie tussen een gebouw en een voertuig gedeeld kan worden, specifiek voor duurzame stedelijke ontwikkeling.
Hoe het werkt
Het gebouw van SOM bestaat uit multifunctionele, 3D-geprinte panelen. Deze dienen als schil, maar ook als draagstructuur, isolatiemateriaal en bescherming tegen vocht. Hierdoor wordt bespaard op afval en materiaal. “Wij optimaliseerde de vorm van het gebouw om de hoeveelheid aan gebruikt materiaal te reduceren, en ook om mogelijkheid van 3D-printers om complexe en organische vormen te produceren,” aldus SOM.
De structuur is 11,6 meter lang, 3,7 meter breed en 3,7 meter hoog. In het dak zijn zonnepanelen geïntegreerd die de batterij onder het gebouw voeden, zodat het gebouw ’s nachts voorzien wordt van licht. Het voertuig, op zijn beurt, genereert ook zelf energie. Bijzonder aan het systeem is dat de twee energie delen via een draadloze verbinding.
De energie wordt via elektromagnetische velden uitgezonden en vervolgens opgevangen en verspreid door een ontvanger in het gebouw/voertuig. “Het project is een pionier in draadloze, tweerichtings verzending van energie tussen een 3D-geprint voertuig en PV-cellen,” aldus SOM.
3D-print in bouw
Dat 3D-printen doorbreekt in de bouwsector kan iedereen beamen. Zo wordt er geëxperimenteerd met 3D-printing en biobased materiaal, zijn er wilde plannen voor het 3D-printen met gerecycled materiaal (onderwater!) en gebruikt de speciale Pylos 3D-printer zelfs aarde als bouwmateriaal.

Het 3D-geprinte gebouw is geschikt voor verscheidene terreinen. Copyright: SOM
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Doorgaan met nestvoorzieningen in de woningbouw
5 mrt om 07:30 uurTegen de wens van de Tweede Kamer in wil minister Mona Keijzer de aanleg van nestvoorzieningen in…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Spraakmakende architect Carel Weeber overleden
3 feb om 09:30 uurCarel Weeber, een van de meest controversiële architecten van Nederland, is zondag 2 februari op 87-jarige…
Reactie toevoegen