Routekaart brengt weg naar duurzaam onderwijsvastgoed in beeld
De sectorale routekaart kijkt onder andere naar CO2-uitstoot en energieverbruik, maar ook toegankelijkheid, inclusiviteit en toekomstbestendigheid staat hoog in het vaandel. Volgens de partijen werken die thema’s allemaal mee aan een gezond binnenklimaat, een kwaliteit die nu te wensen over laat.
De sectorale routekaart laat zien voor welke uitdagingen de scholenbouwsector staat. Volgens Anko van Hoepen, vicevoorzitter van de PO-Raad, is er nog ‘een flinke slag te slaan’ voor verouderde schoolgebouwen. Ook Leonard Geluk, directeur van de VNG, geeft aan dat er een ‘forse investering van gemeenten, schoolbesturen en het Rijk’ nodig is, maar dat die zich ‘dubbel en dwars terugverdient’.
Knelpunten onderwijshuisvesting
Het onderzoek ‘Een verstevigd fundament voor iedereen’ van MCKinsey & Company liet zien dat er sprake is van een onderinvestering in onderwijshuisvesting. De PO-Raad, VO-Raad en VNG zijn daarom dan ook blij dat minister Arie Slob (Onderwijs) hun voorstellen tot wetswijziging op het gebied van onderwijshuisvesting overneemt. Daarnaast heeft de minister ook een interdepartementaal beleidsonderzoek aangekondigd om de knelpunten in het stelsel en rondom de bekostiging vast te stellen.
In aanloop naar dit onderzoek laat de sectorale routekaart alvast zien wat er nodig is als het gaat om de verduurzaming van onderwijsvastgoed en het zorgen voor een gezond binnenklimaat op scholen. De routekaart is volledig in te zien via de website van de VNG.
Aandacht voor routekaart op Verbindingsdag
De lancering van de sectorale routekaart is een grote stap voor het onderwijsvastgoed. Tijdens de digitale Verbindingsdag Gezonde Scholen, een kennismiddag over de verduurzaming van scholen, laten wij de routekaart dan ook aan bod komen. We organiseren de Verbindingsdag in samenwerking met Marco van Zandwijk van kenniscentrum Ruimte-OK, met diverse architecten als sprekers.
Benieuwd? Aanmelden is gratis!
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Reactie toevoegen