Rotterdam gaat samenwerken in de buitenruimte
Het energie-, gas-, drinkwater- en rioleringsnetwerk in Rotterdam moet de komende jaren toekomstbestendig worden gemaakt. Technische levensduur en het veranderde gebruik van kabels en leidingen vraagt om nieuwe netten. Door intensiever samen te werken kunnen de werkzaamheden efficiënter worden georganiseerd en uitgevoerd. De samenwerking zorgt voor het reduceren van kosten voor de maatschappij. Maar nog belangrijker: de straat gaat één keer voor langere tijd open, maar blijft daarna een aantal jaar dicht. Ondernemers en omwonenden hebben daardoor minder overlast van de werkzaamheden en hun straten en wijken blijven beter bereikbaar. Daarmee pakken ze één van de grootste ergernissen van Rotterdamse ondernemers aan uit de irritatie top 10.
Nauwe samenwerking
De drie partijen werken in de ondergrond om kabels en leidingen te vervangen, zodat Rotterdammers ook in de toekomst kunnen blijven rekenen op het riool, elektra, gas en drinkwater. "Door beter samen te werken kunnen we het werk efficiënt uitvoeren en de overlast voor de stad beperken. Doordat de plannen van werkzaamheden eerder met elkaar worden afgestemd, hebben we meer ruimte om wensen van bewoners en ondernemers over herinrichting meteen mee te nemen," aldus wethouder Joost Eerdmans (o.a. Buitenruimte).
Voordelen
Pieter Trienekens, algemeen directeur netbeheerder Stedin: "Bij de grote vervangingsopgave die voor ons ligt, biedt het convenant veel voordelen. Door in het voortraject intensiever samen te werken, kunnen we voor langere periode vooruit werkzaamheden plannen en mogelijk combineren. We verwachten hiermee efficiëntie voordelen te behalen." Annette Ottolini, algemeen directeur Evides Waterbedrijf, vult dit aan: "We organiseren de manier waarop we samenwerken beter en tegelijkertijd ook de ligging van de leidingen in de ondergrond. Hierdoor wordt het uitvoeren van onderhoud in de toekomst eenvoudiger. Daarmee beperken we niet alleen de overlast voor de omgeving bij het vervangen van de kabels en leidingen, maar ook wanneer we onderhoudswerkzaamheden uitvoeren in de toekomst."
Eerste projecten
Tijdens het opstellen van het convenant zochten de partijen de samenwerking al gelijk op. Zo werkten de Gemeente Rotterdam, netbeheerder Stedin en Evides Waterbedrijf al samen aan het vervangen van kabels en leidingen in de wijk Ommoord en op dit moment in de Straatweg. Hier voeren nog wel twee verschillende aannemers het werk uit. In de toekomst hopen de partners het convenant verder uit te werken en verkennen we de mogelijkheid projecten met één aannemer uit te gaan voeren.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov 2024Welke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov 2024De gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Reactie toevoegen