Roskilde Festival Hosjkole geeft studenten hun fame
De opening van de school vormt het sluitstuk van het 11000 m2 tellende masterplan ROCKMagneten. Deze school is de eerste speciaal gebouwde school van dit type in 50 jaar in Denemarken. Het terrein is in zijn geheel een ode aan de Deense jeugdcultuur.
Een oude cementfabriek in Roskilde is getransformeerd tot een eigentijdse school waar jongeren zich in vier tot tien maanden kunnen ontwikkelen in dans, muziek, kunst, architectuur en design. Daarnaast biedt de school ook cursussen aan op het gebied van debatteren, leiderschap en humanisme. Leerlingen en docenten blijven zo lang de cursus duurt in de nieuwbouw naast de school. Er zijn twee blokken voor studenten die hun kamer met een of twee medestudenten delen. Er is aparte huisvesting voor docenten.
Nederlandse roots
Het idee van de Højskole - die in de verte doet denken aan de Nederlandse Volksuniversiteit - is afkomstig van de negentiende-eeuwse Deense auteur en leraar Grundtvig. Hij had een school zonder examens voor ogen, waarin de nadruk zou liggen op creatieve vlakken en waar leraren en studenten samen op een campus verblijven.
Roskilde Festival
Het initiatief voor de school kwam van van de organisatoren van het beroemde Roskilde Festival, dat jaarlijks in juni wordt gehouden. De initiatiefnemers hebben zich met name door de spirit van het festival laten inspireren. Op dit festival staan muziek, kunst, activisme en vrijheid centraal. Het festival is tevens een laboratorium voor innovaties.
Hergebruik
In het ontwerp is het betonskelet van een oorspronkelijke fabriek en het originele dak hergebruikt. De hoge 3000 m2 tellende ruimte is opgedeeld in verschillende kleurrijke modules, volgens het doos-in-een-doosprincipe, elk met een eigen functie. Deze modules zijn gerangschikt langs een centrale 'rode loper' die van de ene kant naar de andere kant van het gebouw loopt.
Tribune met verschillende functies
In het midden is een houten tribune toegevoegd waar studenten elkaar kunnen ontmoeten en die daarnaast een perfecte plek is voor presentaties. Op de eerste verdieping zijn de lerarenkamer, de danszaal een bibliotheek en verschillende studio's gevestigd.
Naast de school staat de huisvesting voor de studenten en leraren, opgedeeld in drie volumes van in totaal 2600 m2 biedt dit plek aan 150 mensen. Er is gekozen voor een industriële uitstraling passend bij het oorspronkelijke fabrieksgevoel van deze plek. Van buiten oogt het gebouw als een verzameling gestapelde zeecontainers. In werkelijkheid bestaan de modules uit een houten structuur met een metalen omhulsel. De twee studentenblokken zijn onderling verbonden door een stalen loopbrug. Alle kamers komen uit op een gemeenschappelijke huiskamer.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Meisjes worden actiever op groene schoolpleinen
26 feb om 07:30 uurZe zijn steeds meer in trek: groene schoolpleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat meisjes er in de pauze…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Excursie naar school waar duurzaam onderwijs centraal staat
7 feb om 07:30 uurBasisschool De Verwondering in Almere is een biofilische school die baanbrekend is in zowel ontwerp als…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Betere leerprestaties in toekomstbestendige schoolgebouwen
30 jan om 07:30 uurHoe zetten we onze (financiële) middelen effectiever in voor gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen? Die…
Reactie toevoegen