Rijnboutt ontwerpt openbare ruimte en daktuinen Nieuw Centrum Waddinxveen
Het groeiende Waddinxveen heeft een nieuw, opvallend centrum gekregen. Een echt stadshart dat fungeert als ontmoetingsplaats voor jong en oud. Een centrum om te winkelen, een terrasje te pakken, te werken én te wonen. Het is een levendig gebied met pleinen, water, mooie bruggen, veel groen naast de deur en een wekelijkse versmarkt. Het Winkelcentrum Gouweplein wordt op 20 november 2014 officieel geopend.
In opdracht van a.s.r. vastgoed ontwikkeling, de ontwikkelaar van het plan, heeft Rijnboutt sinds 2006 gewerkt aan de openbare ruimte, de daktuinen en het interieur van de parkeergarage, binnen het stedenbouwkundig plan van Soeters Van Eldonk architecten. De woningen, winkels en horeca zijn een gezamenlijk ontwerp van Soeters Van Eldonk Architecten, 01-10 Architecten, rphs+ en Dittmar Architecten.
Hoogteverschil
Heel opvallend is het hoogteverschil. Dit verschil tussen dijk- en polderniveau is overbrugd door het parkeren op het maaiveld te situeren. Het nieuwe centrum, met een overwegend historische sfeer, ligt erbovenop. Hierdoor ontstaan op natuurlijke wijze twee niveaus. ‘Als je naar het centrum gaat, moet je dus altijd een verdieping overbruggen,’ zegt landschapsarchitect Richard Koek van Rijnboutt. ‘Daar hebben we ons ontwerp op gericht. Door de hoogteverschillen krijg je een bijzondere aansluiting op de omgeving. Aan de ene kant een sfeervol winkelgebied met pleintjes en straten, aan de andere kant sluiten de randen in schaal en sfeer aan bij karakteristieke elementen van Waddinxveen, zoals de Kanaaldijk en het Warnaarplantsoen met vijver en kinderboerderij.’
Warm en welkom
Rijnboutt heeft de openbare ruimte zo ontworpen dat bezoekers een warm en welkom gevoel krijgen. In de hoofdwinkelstraat (de Promenade), die een licht gebogen vorm heeft, worden winkelen, flaneren en verblijven met elkaar vervlochten. Dat gebeurt via een natuurstenen loper die verschillende plekken aan elkaar verbindt.
Rijnboutt ontwierp ook de bruggen naar het centrum. Ze vormen de verbinding tussen de oude lijnen van Waddinxveen en het nieuwe centrumgebied.
Winkelpleinen
In het centrum liggen twee pleinen: het Gouweplein, een groter horeca-, markt- en evenementenplein, en Tussenzicht, een kleiner winkelplein. Tussen deze pleinen loopt de tweede winkelstraat, de Binnendoor. Deze winkelstraat en de hoofdwinkelstraat zijn op hun beurt weer aan elkaar verbonden door een hoge passage, de Doorsteek, waarmee de zogeheten “winkelacht” wordt volmaakt. ‘Ook dat is een prettige ruimte,’ zegt Richard Koek. ‘Het centrum is van warmrode baksteen, maar de passage is fris en wit geschilderd. Dat levert een bijzondere ervaring op.’
Oude Dreef
Aan de zuidkant ligt een groot plein dat wordt ingericht als ‘shared space’, De Oude Dreef. Koek: ‘Dit is een belangrijke toegang naar het centrum. Maar je kunt er ook even in het groen zitten, onder een aantal grote lindebomen. Door deze inrichting sluit het plein goed aan op de groene omgeving.’ De Oude Dreef en de bebouwing zijn bovendien zo ontworpen dat er ruimte is voor nieuwe gebouwen, in een eventuele volgende bouwfase.
Daktuinen
Voor bewoners zijn zonnige daktuinen aangelegd, op de daken van de winkels. ‘Het zijn collectieve buitenruimtes met een prettige sfeer,’ zegt Koek. Hij vergelijkt de tuinen met begijnhoven: besloten, groene plekken in een drukke omgeving. ‘Je vindt er speelvoorzieningen, maar kunt er ook rustig zitten. Hier hebben we verschillende materialen toegepast voor een afwisselend beeld.’
De rust in de daktuinen gaat samen met een uitbundige beplanting. Die is bewust gekozen. Richard Koek: ‘We sluiten ermee aan op de wereld van Waddinxveen en Boskoop, vanouds centra van sier- en plantenteelt. We creëren een natuurbeleving, een groen gevoel. In elk seizoen is er in de daktuinen iets anders te zien, in allerlei geuren en kleuren.’ Een groot deel van de woningen heeft bovendien een privé-terras op het dak van de winkels.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Podcast met ‘vakmeester’ Hans van Heeswijk
29 aug om 07:30 uurIn de nieuwe podcastserie Takumi - de Weg naar Meesterschap is architect Hans van Heeswijk de eerste die aan de…
Reactie toevoegen