Rijnboutt en Karres en Brands geselecteerd voor ontwerpprijsvraag in Finland
Met een heldere stedenbouwkundige ingreep en een parkontwerp dat reageert op de grote schaal van het meer hebben Rijnboutt en Karres en Brands op nadrukkelijke wijze de stad met het landschap verbonden. Het plan heeft de Tampere letterlijk een balkon naar het water toe gegeven.
Levendig stedelijk woongebied
Het stadscentrum van de tweede stadsregio van Finland is gelegen op een smalle landengte tussen twee meren. De opgave voor het zuidelijke deel van het stadscentrum was het ontwerp van een hoogwaardig en levendig stedelijk woongebied dat een veelzijdig recreatief gebruik van de oevers mogelijk maakt en voorziet in een logische verbinding met de Hämeenpuisto esplanade.
Het ontwerp voor Eteläpuisto voltooit de gridstad die Tampere is. De huidige grens van het stedelijk gebied wordt niet verlegd, maar scherp vastgelegd. Binnen het bestaande stedelijk weefsel wordt de stad uitgebreid en getransformeerd. Bestaande historische gebouwen met de kenmerkende rode baksteen, zoals de Klingendahlfabriek, zijn het sociale en culturele middelpunt van het gebied.
Het parklandschap dat van de hellingen van Pyyniki tot aan de monding van de Ratinansuvanto doorloopt, krijgt een nadrukkelijker plek in de stad en een sterke relatie met het meer door een grote landschappelijke trappartij. Het is de voortuin van Eteläpuisto, en tegelijk een uitloopgebied voor de binnenstadsbewoners van Tampere die via een lange boulevard vanuit het centrum langs Ratinansuvanto naar het park en het aangrenzende landschap kunnen lopen.
Vele functies
Het park biedt ruimte voor vele functies. Een restaurant, een spa, sport- en speelplekken, een vernieuwde ijsbaan, veel natuurlijk groen en een afwisseling tussen rustige en intensief gebruikte plekken zorgen voor een gewilde attractie aan de oevers van het Pyhäjärvi meer. In vier blokken binnen het grid worden circa 800 nieuwe woningen gerealiseerd en een kinderdagverblijf. De woongebouwen bestaan uit meerdere woningtypen, hebben ruimte voor ateliers, werkruimtes en voorzieningen in de plint. Parkeren is altijd ondergronds gesitueerd. De blokken zijn divers van opzet, met verschillende bouwhoogten, gebouwontsluitingen en collectieve tuinen.
De ontwikkeling anticipeert op betrokkenheid van bewoners, belangstellenden en geïnteresseerde partijen. Het is geen blauwdruk, maar een duurzaam en flexibel plan voor een levendig stedelijk gebied met een aantrekkelijk vestigingsmilieu en een sterke binding met de specifieke kwaliteiten van de plek.

Meer artikelen met dit thema
Thonik: strepen laten strategie stralen
20 mei om 07:30 uur 13 minDe ontwerpers van thonik ontwikkelen visuele identiteiten die je terugziet in uitingen als supergraphics,…
Placemaking: geringe ingrepen met grote impact
1 mei om 07:30 uur 14 minHoe maak je openbare ruimtes aantrekkelijker, leefbaarder en functioneler voor een gemeenschap? Dat is het vak…
Ruimte voor nieuwe verhalen in vloeibare stad
30 apr om 07:30 uur 5 minAls gasthoofdredacteur van ons nieuwste magazine, thema Transformatie & Transities, maakte architect…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Ruimtegenoten: voor een toekomstbestendige woningvoorraad
18 mrt om 07:30 uurHoe kunnen we de huidige woningvoorraad beter verdelen, zodat er zo min mogelijk nieuwe woningen bijgebouwd…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Reactie toevoegen