Reuse to Reduce; 'Omarm de circulaire transitie'
Bovenstaande de (vertaalde) woorden van Aaron Betsky, één van de auteurs van Reuse tot Reduce, Architecture with a Carbon Budget, The Case of BioPartner 5. Dit nieuwe boek wordt vrijdag 14 april door Popma ter Steege Architecten en uitgever Jap Sam Books gepresenteerd in het Nieuwe Instituut te Rotterdam. Van 16.00 tot 17.30 uur is er een presentatie met Aaron Betsky, Mantijn van Leeuwen, Josse Popma en Jan Willem ter Steege als sprekers.
In lijn met het boek zal PTSA deze middag een pleidooi houden om de circulaire transitie te omarmen als een kans voor meer betekenisvolle architectuur. Architectuur die het noodzakelijke hergebruik van materialen benut om onze behoeftes, wijze van bouwen en esthetiek te heroverwegen. Een pleidooi voor ontwerp dat gevormd wordt door planetaire grenzen en het gebruik van een CO2-budget als een middel hiervoor. Als een aanzet om het debat over circulariteit te verschuiven richting vormgeving en weg van de technocratie.
Ook de andere auteurs die aan dit boek hebben bijgedragen, Aaron Betsky en Mantijn van Leeuwen, zullen het woord nemen tijdens de presentatie en reflecteren op respectievelijk de bredere architectuurpraktijk en het belang van CO2-reductie in de bouw. Daarnaast zal het gesprek worden gevoerd met de overige makers van het boek, grafisch ontwerper Tariq Heijboer en architectuurfotograaf René de Wit, en diverse bij het project BioPartner 5 betrokken ontwerpers zoals Paul Korthagen (IMd) en Renée Mennen (Studio RENS).
BioPartner 5
In Reuse tot Reduce geeft PTSA concrete voorbeelden van ontwerpmaatregelen voor het verkleinen van de footprint van gebouwen. Zij doen dit aan de hand van het door hen ontworpen gebouw BioPartner 5, het eerste Paris Proof-gebouw van Nederland. Parallel hieraan worden referenties uit de architectuurgeschiedenis gepresenteerd, die elk op hun eigen wijze richting geven aan de circulaire opgave.
CO2-budget voor gebouwen
Aanvullend hierop reflecteert architectuurcriticus Aaron Betsky op de werkwijze van PTSA in relatie tot de bredere architectuurpraktijk. Het boek kan tevens gelezen worden als een pleidooi voor het toepassen van een CO2-budget voor gebouwen, om die passend te krijgen bij de afspraken van het Parijse Klimaatakkoord. Mantijn van Leeuwen, directeur van het Nederlands Instituut voor Bouwecologie (Nibe), levert hiervoor uitleg en inzicht over deze wijze van werken.
Reuse to Reduce kwam tot stand dankzij de financiële steun van BioPartner Center Leiden, Universiteit Leiden, Gemeente Leiden en Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec om 07:30 uurIn de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov om 07:30 uurGrondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Reactie toevoegen