Reuse to Reduce; 'Omarm de circulaire transitie'

Bovenstaande de (vertaalde) woorden van Aaron Betsky, één van de auteurs van Reuse tot Reduce, Architecture with a Carbon Budget, The Case of BioPartner 5. Dit nieuwe boek wordt vrijdag 14 april door Popma ter Steege Architecten en uitgever Jap Sam Books gepresenteerd in het Nieuwe Instituut te Rotterdam. Van 16.00 tot 17.30 uur is er een presentatie met Aaron Betsky, Mantijn van Leeuwen, Josse Popma en Jan Willem ter Steege als sprekers.
In lijn met het boek zal PTSA deze middag een pleidooi houden om de circulaire transitie te omarmen als een kans voor meer betekenisvolle architectuur. Architectuur die het noodzakelijke hergebruik van materialen benut om onze behoeftes, wijze van bouwen en esthetiek te heroverwegen. Een pleidooi voor ontwerp dat gevormd wordt door planetaire grenzen en het gebruik van een CO2-budget als een middel hiervoor. Als een aanzet om het debat over circulariteit te verschuiven richting vormgeving en weg van de technocratie.
Ook de andere auteurs die aan dit boek hebben bijgedragen, Aaron Betsky en Mantijn van Leeuwen, zullen het woord nemen tijdens de presentatie en reflecteren op respectievelijk de bredere architectuurpraktijk en het belang van CO2-reductie in de bouw. Daarnaast zal het gesprek worden gevoerd met de overige makers van het boek, grafisch ontwerper Tariq Heijboer en architectuurfotograaf René de Wit, en diverse bij het project BioPartner 5 betrokken ontwerpers zoals Paul Korthagen (IMd) en Renée Mennen (Studio RENS).

BioPartner 5
In Reuse tot Reduce geeft PTSA concrete voorbeelden van ontwerpmaatregelen voor het verkleinen van de footprint van gebouwen. Zij doen dit aan de hand van het door hen ontworpen gebouw BioPartner 5, het eerste Paris Proof-gebouw van Nederland. Parallel hieraan worden referenties uit de architectuurgeschiedenis gepresenteerd, die elk op hun eigen wijze richting geven aan de circulaire opgave.
CO2-budget voor gebouwen
Aanvullend hierop reflecteert architectuurcriticus Aaron Betsky op de werkwijze van PTSA in relatie tot de bredere architectuurpraktijk. Het boek kan tevens gelezen worden als een pleidooi voor het toepassen van een CO2-budget voor gebouwen, om die passend te krijgen bij de afspraken van het Parijse Klimaatakkoord. Mantijn van Leeuwen, directeur van het Nederlands Instituut voor Bouwecologie (Nibe), levert hiervoor uitleg en inzicht over deze wijze van werken.
Reuse to Reduce kwam tot stand dankzij de financiële steun van BioPartner Center Leiden, Universiteit Leiden, Gemeente Leiden en Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
Collectief wonen: antwoord op dubbele vergrijzing & zorgdruk
15 apr om 07:30 uur 5 minIn Nederland neemt de druk op wonen en zorg toe, mede door de dubbele vergrijzing. Tegelijkertijd willen steeds…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Routekaart: bouwen en verdichten zonder verlies groenareaal
21 mrt om 07:30 uurHet platform KAN zet zich in voor het klimaatadaptief bouwen mét de natuur. In dat kader hield de themagroep ‘…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Reactie toevoegen