Bij de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW draaide het om behoud en verduurzaming van bestaand vastgoed en de toekomst van biobased bouwen. In de Brabanthallen in Den Bosch organiseerde 54events, matchmaker in de energietransitie (Breukelen), voor de tweede keer deze combinatie van evenementen.
Positief marktsentiment onderhoud, renovatie en ‘biobased’
De drie beurzen zijn zelfstandige events, maar vinden aanpalend en gelijktijdig plaats en vormen daardoor - mede door hun thematische verwevenheid - één geheel. 235 exposanten en partners waren daarbij betrokken, bijna 20% meer dan in 2023. Op 6 podia, in 2 hallen, deelden gedurende 3 dagen 145 sprekers hun kennis tijdens in totaal 66 kennissessies.
HOUTBOUW
De tweede editie van HOUTBOUW, de vakbeurs over innovaties in hout, biobased en hybride bouw, liet bijna een verdubbeling zien van het aantal standhouders. Het platform bracht 1732 professionals bijeen. De positieve ontwikkelingen bleven bij de exposanten niet onopgemerkt: zij waardeerden de beurs met een 8,2.
In de spotlights van het kennisprogramma op HOUTBOUW stonden dit jaar onderwerpen centraal als losmaakbaar detailleren, woningbouw in kruislaaghout en de bouwfysische uitdagingen van houtbouw. Biobased building-specialist Pablo van der Lugt (TU Delft) opende met een keynote over de toekomst van bouwen met biobased materialen, inclusief aansluitende talkshow.
“De transitie naar houtbouw voltrekt zich in ongekend tempo”, aldus Van der Lugt. “Logisch, want hout is duurzaam, hoogwaardig, veilig, stil en snel. Dat er nu voldoende draagvlak is voor een vakbeurs volledig gefocust op houtbouw, zegt genoeg. Tijdens mijn keynote was de zaal tjokvol, met niet alleen believers, maar ook met partijen uit de traditionele bouw die de boot niet willen missen. En terecht, want houtbouw en biobased bouwen hebben de toekomst.”
Renovatie & Transformatie en MONUMENT
De succesvolle edities van zowel Renovatie & Transformatie als MONUMENT onderstreepten dat onderhoud, renovatie en restauratie perspectief bieden in een soms lastige bouwmarkt: zij brachten samen 7114 stakeholders naar Den Bosch. Standhouders waardeerden hun deelname met gemiddeld een 7,7 en bezoekers beoordeelden de beurzen met gemiddeld een 7,3.
Het kennisprogramma van MONUMENT kreeg vorm door onder meer een gezamenlijke sessie voor gemeenteambtenaren van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM), de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Restauratiefonds. Hot topics waren daar verder bijvoorbeeld de ontzorging van eigenaren bij verduurzaming en de nieuwe generatie erfgoedprofessionals.
“Wij kijken terug”, vertelt Christian Braak, algemeen directeur van ERM, “op een geslaagde beurs, die een combinatie bood tussen kennis delen, kennis vergaren en vooral veel netwerken. Voor Stichting ERM is dit contact met monumenteneigenaren, ontwerpers, uitvoerders en ambtenaren cruciaal: samen bepalen zij onze richtlijnen waarmee de restauratiekwaliteit op niveau komt en blijft. Mooi ook om te zien dat er veel jongeren rondliepen: die gaan we de komende jaren hard nodig hebben.”
Tijdens de beurs Renovatie & Transformatie werden seminars over circulair renoveren en de invloed van artificial intelligence op renovatie en transformatie goed bezocht. Debuterend kennispartner VMRG, de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche, trok een overvolle zaal met hun talkshow over de meerwaarde van circulaire gevelrenovatie.
Henk Zoontjens, directeur van de VMRG en host van de talkshow, blikt tevreden terug: “Ik zie onze talkshow als steuntje in de rug om bewust te kiezen voor circulaire gevelrenovatie. Dat staal en aluminium hier uitermate geschikt voor zijn, door de lange levensduur en recyclingmogelijkheid met behoud van kwaliteit, hebben onze gastsprekers met projectvoorbeelden en cijfermateriaal uitstekend toegelicht.”
Duurzame Innovatie Award
Ook nieuw dit jaar was de Duurzame Innovatie Award, de prijs voor de beste innovatie op het gebied van duurzame opwaardering van bestaand vastgoed. Uit maar liefst vijftien inzendingen koos de vakjury het door Zehnder Group en metaalbewerkingsbedrijf HDA Haarlem ontwikkelde balansventilatiesysteem voor galerijflats als winnaar.
2025
In 2025 vinden Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW plaats op dezelfde locatie, op dinsdag 13, woensdag 14 en donderdag 15 mei.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec om 07:30 uurHoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Podcast met ‘vakmeester’ Hans van Heeswijk
29 aug om 07:30 uurIn de nieuwe podcastserie Takumi - de Weg naar Meesterschap is architect Hans van Heeswijk de eerste die aan de…
Politieke steun nodig voor kustverdediging samen met natuur
23 jul om 07:30 uurIn de tweede aflevering van de S&A Podcast Luisterlandschap een gesprek met Fransje Hooimeijer universitair…
Reactie toevoegen