Renovatie met respect voor de historie
De gebouwen hebben sinds 2011 de status van Rijksmonument. Dat maakt de renovatie minder alledaags en vergt extra aandacht en zorgvuldigheid. De twee gebouwen zijn gebouwd in 1958 en bestaan uit 208 woningen. Met de monumentstatus is het uiterlijk van de gebouwen voor de toekomst vastgelegd, maar omdat de wooneisen in de afgelopen zestig jaar nogal veranderd zijn, is het een grote uitdaging om de gebouwen naar het tegenwoordige niveau te tillen en tegelijkertijd het historische karakter te behouden.
Zo zag de Jan Evertsenplaats er jaren geleden uit
Keuze voor kwaliteit
Voor het project zijn verschillende bedrijven gevraagd. Zo verzorgt Van Wijnen de uitvoering van het project, Facédo heeft de gevels geleverd en Kawneer is verantwoordelijk voor de levering van het systeem. Kawneer heeft een geïsoleerd kozijnprofiel met houtlookdetail geleverd. Dit profiel, het RT 62 verdiepte renovatieprofiel, is esthetisch nauwelijks te onderscheiden van een houten kozijn. Facédo werkt graag met Kawneer samen, met name in grote bijzondere projecten zoals deze.
In het derde kwartaal van 2018 is Facédo gestart met het demonteren van de bestaande vlakke kunststof kozijnen, inclusief stelkaders. De renovatie wordt uitgevoerd in bewoonde staat. Om de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken, worden de gevelelementen per woning in één dag gewisseld.
Sterke kozijnen
Vanwege de grote afmetingen (tot een breedte van 6 meter) van de kozijnen en de hoge winddrukken op de bovenste lagen van het gebouw is een sterk kozijn vereist. Hierom is gekozen voor een aluminium kozijn. Aluminium is sterk en licht in gewicht. Dit laatste aspect is tevens een voordeel bij het plaatsen van de puien.
Om de energieprestatie en het wooncomfort te verbeteren wordt isolatie aangebracht. De ramen worden uitgevoerd met isolerende kozijnen en zonwerend HR ++ glas. Met het huidige glas wordt het in de zomer onaangenaam warm. Het natuurlijke ventilatiesysteem wordt vervangen door een vraaggestuurd mechanisch ventilatiesysteem.
De renovatie van de woningen duurt naar verwachting ongeveer anderhalf jaar.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Reactie toevoegen