Renovatie 120 maisonnettewoningen in wijk Malvert
De wijk Malvert is in de jaren 60 van de vorige eeuw gebouwd volgens de CIAM ideologie: een wijk met ruime en betaalbare gezinswoningen met veel ruimte en groen. Na 50 jaar is er veel veranderd. Malvert, en dan met name het maisonnettecomplex, had te maken met krimp en een tanend imago.
Het maisonnettecomplex vormde een barrière tussen de wijk en het groene kanaalgebied. Ruimtelijk was het gebied onoverzichtelijk, wat sociale onveiligheid in de hand werkte. Daarnaast was het aanbod van één woningtype op deze plek te eenzijdig. Een aantal stedenbouwkundige ingrepen was nodig:
- Het plangebied openen naar de wijk door een deel van de maisonnetteblokken te slopen. De wijk, het resterende maisonnettecomplex, het groen en de kanaalzone gaan nu ruimtelijk in elkaar over. Dit wordt versterkt met zichtlijnen en routes door het gebied.
- Het toevoegen van woontypologieën: met het realiseren van drie- en vier kamerwoningen in het maisonnettecomplex, 24 appartementen voor dementerende ouderen (oplevering 2015) en 50 levensloopbestendige appartementen (oplevering 2017) ontstaat meer differentiatie in de wijk.
Aantrekkelijke gevels
De vijf resterende maisonnetteblokken zijn volledig gestript en binnen het casco opnieuw opgebouwd. De gevels van de woningen zijn vervangen door geïsoleerde gevelelementen met rationele ritmiek passend bij de oorspronkelijke CIAM ideologie. Door de verschillende elementen onderling te laten verspringen en het gebruik van verschillende grijstinten en blank geanodiseerd aluminium ontstaat door licht en schaduw een plastische gevel. De trappenhuizen zijn opengewerkt waardoor licht en doorzicht ontstaat.
Eigentijds interieur
De indeling van de woningen is gewijzigd: op de verdieping zijn twee of drie slaapkamers en een ruime badkamer gemaakt. De woonkamer en keuken liggen op de begane grond van de woning. Optioneel waren een gesloten keuken en een gesloten trap naar de verdieping. De installaties en de complete gevels zijn geheel vernieuwd volgens de huidige eisen. Het resultaat is een duurzame woning met een verbetering van de GPR van 5,0 naar 6,8 en het energielabel van E naar A en B.
De inrichting van het binnenterrein is met een werkgroep van voornamelijk nieuwe huurders uitgewerkt. Ecologische uitgangspunten als ontmoeten, spelen en recreëren stonden in deze co-creatie centraal.
Buro SBH maakt het ontwerp van de wijk in opdracht van Standvast Wonen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec om 07:30 uurHoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen