Radicaal plan 'Waldstadt' wint internationale ontwerpcompetitie in Pforzheim
Met de gebiedsvisie breidt de stad Pforzheim uit naar het noorden met een circulair stedelijk ecosysteem in een ruim 140 hectare groot gebied. Hier is ruimte voor een toekomstbestendig alternatief voor conventionele woonwijken, met natuur en landschap als belangrijke dragers. Pforzheim is een Stadtkreis in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg, ligt tussen Karlsruhe en Stuttgart en telt ongeveer 130.00 inwoners.
Adaptief duurzaam ontwerp
WaldStadt is ontstaan vanuit een metabolistische aanpak. In plaats van een rationele top-down structuur is een levend ontwerpmodel ontwikkeld dat reageert op de omgeving en de verschillende behoeftes van de stad en haar omgeving. De visie is gebaseerd op natuurlijke, aanwezige structuren. Binnen een duidelijke ecologische structuur ontstaan door verschillende functies en typologieën bijzondere woon- en werkomgevingen die teruggrijpen naar de relatie tussen mens en natuur. Met modulaire, biobased gebouwen die flexibel genoeg zijn om zich in de toekomst aan te passen aan nieuwe functies.
Natuur en mens in balans
Het visiegebied wordt gekenmerkt door een bosrijke omgeving. De natuur wordt in het plan volledig geïntegreerd. In Waldstadt gaat de mens vanuit een technologische samenleving terug naar de natuur. Een plek waar stedelijke cultuur en landschap op een nieuwe manier samensmelten. Waar mensen gezond leven, de biodiversiteit hoog is en waar natuurlijke principes worden gehanteerd. WaldStadt wordt een circulaire gemeenschap waarbij systeemdenken centraal staat, met gesloten kringlopen voor water, energie, afval en voedsel.
Aan het eind van het jaar gaat de gebiedsvisie een volgende fase in met een burgerparticipatieproject. Tot die tijd wordt de visie op WaldStadt Pforzheim verder uitgewerkt.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov 2024Welke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov 2024De gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Reactie toevoegen