QO Amsterdam wint duurzaamheidsprijs
Het QO ligt in het Amstelkwartier en is een van de duurzaamste lifestylehotels van Europa, waarin luxe naadloos gecombineerd wordt met circulariteit. Een van de meest zichtbare circulaire elementen van het lifestylehotel is de innovatieve bewegende gevel. Deze bestaat uit 1638 bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen die reageren op het buitenklimaat. Zo zorgen ze voor extra isolatie op koelere dagen of laten zonlicht binnenstromen voor verwarming, zodat het vertrek altijd een aangename temperatuur heeft.
Energieopslagsysteem
Zeventig meter onder de grond bevindt zich het energieopslagsysteem van het hotel, dat verwarmd water uit de zomermaanden opslaat en gebruikt om het hotel op te warmen wanneer de temperatuur daalt. Daarnaast zorgt een raampartij van vloer tot plafond en het feit dat alle installaties in het gemidden van het gebouw geplaatst zijn ervoor dat ruim 80% van de lichtvoorziening in het gebouw afkomstig is van natuurlijk daglicht en er daardoor overdag nauwelijks elektrisch licht nodig is.
De kas op het dak van het hotel maakt gebruik van nieuwe technologieën en combineert deze met principes uit de natuur om groenten en fruit te verbouwen en vissen te kweken. Zo wordt een aquaponics systeem toegepast waarin planten en vissen gezamenlijk worden gekweekt in een circulerend ecosysteem.
Duurzaam én circulair
QO Amsterdam is gebouwd volgens het internationale duurzaamheidssysteem LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) en streeft naar een LEED Platinum classificering.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei om 08:37 uurDeze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
Bouwen voor een groene toekomst: horizon verleggen naar 2060
15 mei om 11:00 uurIn een deze week gepubliceerde studie concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de…
Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken
1 mrt om 10:00 uurDe Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…
Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat
6 feb om 07:30 uurDe huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…
Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China
19 dec 2023In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…
Minister voor Beleving dient mens, emoties en ervaringen
18 dec 2023In de bouw- en mobiliteitswereld wordt onder meer vol verwachting uitgekeken naar de…
WeerWoord 2030 biedt antwoorden voor klimaatverandering
30 nov 2023De wereld gaat vanaf vanavond in Dubai opnieuw op zoek naar antwoorden die moeten leiden tot een daling van het…
Reactie toevoegen