Publieke ruimte in woonwijken onder druk
Het kunnen beschikken over goede publieke ruimte behoort tot de basis van het bestaan, net als veiligheid of water uit de kraan. Deze basisvoorziening is vaak niet op orde. Radboud Engbersen van Platform31: ‘In te veel gewone woonwijken liggen verpieterde pleintjes, plantsoenen en parken: onbestemde stukjes niks.’
Publieke ruimte verbeteren
Platform31 onderzocht hoe de gewone publieke ruimte in een tijd van economische schaarste kan verbeteren. Dat blijkt sneller, slimmer en goedkoper te kunnen, vaak met relatief eenvoudige ingrepen. De tijd van een almachtige overheid is voorbij, zo ook de van boven af opgelegde architectuur. De oplossing ligt in kleinschalige, doelgerichte interventies, met een grote inbreng van bewoners. Bijvoorbeeld de Rotterdamse luchtsingel, de opgeknapte plantsoenen in De Kleine Wereld in Amsterdam-Noord, het bos dat de bewoners van De Hoekwierde in Almere zelf beheren, een opgeknapte oude boomgaard in Apeldoorn of de eigen ’landschapsarchitectuur’ van de bewoners van Schoonenburg in Ede. Allemaal voorbeelden van kleinschalige, private initiatieven.
Nieuwe oplossingen en strategieën
De digitale SEV | Platform31-publicatie ‘ Nieuwe perspectieven voor publieke ruimten’ , richt zich op deze nieuwe oplossingen en strategieën. Het is een handleiding voor bestuurders, professionals en bewoners die betrokken zijn bij het ontwerpen en beheren van gewone publieke ruimten in woonwijken. De publicatie werd mede geschreven door Atelier Kempe Thill.
De publicatie is gratis te downloaden .
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug 2024Kunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Reactie toevoegen