Provinciehuis Zuid-Holland ondergaat duurzame renovatie
Kraaijvanger ontwierp de renovatie als een vindingrijke duurzame renovatie die recht doet aan de oorspronkelijke architectuur, met oog voor de toekomstige ruimtebehoefte en klimaatambities voor het klimaatneutraal maken van de overheidsgebouwen.
De provincie wilde haar hoofdgebouw moderniseren, duurzaamheidsambities waarmaken, indelingsflexibiliteit creëren en een meerjarig onderhoudsplan bedenken. Kraaijvanger zocht met het integrale team de grenzen op en maakte het ontwerp voor een transformatie waarbij de kwaliteiten en esthetische waarden van het gebouw maximaal verbeterd en benut worden. Opvallend daarbij zijn de diverse integrale oplossingen die het team heeft aangedragen en de manier waarop het daglicht binnenvalt.
Volledig energieneutraal
De modernisering en renovatie moeten leiden tot een energieneutraal gebouw, wat aansluit bij bestaande beleidsdoelen rondom klimaat, zoals de Green Citydeal EnergieRijk Den Haag. Architectonische ingrepen met volledig geïntegreerde bouwfysische en installatietechnische oplossingen, zoals het vervangen van de derde verdieping door een 'zwevende' duurzame dakopbouw, dragen hier aan bij. Dit nieuwe element beëindigt het gebouw van architect Peutz als een verfijnde minimalistische kroonlijst.
Het dak is een drager van duurzaamheid op de thema's gezondheid, licht, energie en materiaalgebruik. Boven het voormalige Binnenhof op de tweede verdieping, is een centrale zone met daarin lichtkappen gevestigd. Deze filteren natuurlijk licht het gebouw in, terwijl het dak direct zonlicht buiten houdt. Dit helpt opwarming tegen te gaan en geeft uiting aan de visie van Kraaijvanger het gebouw lichter te maken.
Zonnepanelen op het dak, in combinatie met energieopslag in de bodem, zorgen ervoor dat de grondgebonden energie duurzaam en lokaal wordt opgewekt. Isolatie van de bestaande gevels en drievoudige beglazing helpen opwarming tegen te gaan en dragen bij aan de vermindering van de koellast. Verder worden materialen zoveel mogelijk hergebruikt en hebben eventuele nieuwe materialen een verantwoorde herkomst.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt 2024Schoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt 2024Bij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Positief marktsentiment onderhoud, renovatie en ‘biobased’
20 jun 2024Bij de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, MONUMENT en HOUTBOUW draaide het om behoud en verduurzaming…
‘De omwenteling naar een nieuw tijdperk’
26 apr 2024Op 14, 15 en 16 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch dé vakbeurs voor verbetering van bestaand vastgoed…
Fusie van belangen bevordert duurzame woningbouw
9 jan 2024Eind deze maand gaan experts en betrokkenen in het seminar De Bewoner Centraal 2.0 (30 januari, Utrecht) dieper…
Zo breng je circulariteit in de praktijk
8 dec 2023Op de dag dat de lancering van Het Nieuwe Normaal 1.0 in Amersfoort de circulariteit een reuze versnelling gaf…
Reactie toevoegen