Pritzker Prijs voor architect Olympisch Stadion München
De architect van het Olympisch Stadion van 1972 in München, de Duitser Frei Otto, is de winnaar van de Pritzker Prijs. De 'Nobelprijs voor architectuur' is bedoeld voor levende architecten. Volgens The New York Times overleed de architect afgelopen maandag in Duitsland op 89-jarige leeftijd.
Tentachtige architectuur
Otto is afgelopen maandag op 89-jarige leeftijd overleden, zo laat The New York Times weten. De Pritzker Prijs is vlak voor zijn sterven uitgereikt aan de architect, die toentertijd aangaf 'erg gelukkig' te zijn met de uitreiking. De prijs is aan Otto uitgereikt wegens de tentachtige structuur die hij aanbracht in zijn gebouwen, zo ook te zien in het Olympisch Stadion in München. De jury roemt Otto onder meer als architect, onderzoeker en uitvinder.
Volgens de voorzitter van de Pritzker-jury, Peter Palumbo, staat Otto 'voor vrijheid, zo vrij en bevrijdend als een vogel in zijn vlucht, die elegante en vreugdevolle bogen maakt, bevrijd van het verleden.' Otto is de veertigste winnaar van de Pritzker prijs. Vorig jaar won de Japanner Shigeru Ban de prijs, in 2000 de Nederlander Rem Koolhaas.
De prijs wordt uitgereikt op 15 mei in Miami, in plaats van op 23 mei.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Reactie toevoegen